Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråk om prins Philips hemliga testamente – 18-åringen som ärver

20 nov, 2021, 15:00 
Prins Philip
Britternas fantasi skenar kring Philips testamente och vad det egentligen innehåller. Och nu ifrågasätts turerna kring hemligstämpeln – som gäller i 90 år.
Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammalBrand logo
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Vilda rykten om älskarinnor och utomäktenskapliga barn har gjort brittiska kungafamiljens testamenten extra omskvallrade genom åren. De är alltid hemliga, och vad som egentligen står i det dokument som prins Philip lämnade efter sig när han dog på Windsor Castle den 9 april 2021 är det därför ingen utomstående som har fått veta – än.

Drottning Elizabeth Prins Philip
Prins Philip med sin Elizabeth.

Philips testamente fick sin sekretesstämpel i september, efter ett möte i brittiska Högsta Domstolen, och kommer att vara dolt för världen i 90 år. Motiveringen är att man vill värna om drottning Elizabeths integritet.

Fast nu har man stött på patrull, efter att den brittiska tidningen The Guardian surnat till och (lite förenklat uttryckt) lämnat in en protest mot att medierna hölls utanför när detta beslut fattades.

Annons

Testamenten räknas som offentlig handling i Storbritannien, men kungafamiljen är undantagen, och så har det varit ända sedan drottning Elizabeths farmors bror prins Francis dog år 1910.

Hans testamente var det första som belades med sekretess – för att tysta ner en hotande kunglig sexskandal: I prins Francis sista vilja stod det nämligen svart på vitt att hans älskarinna skulle få ärva familjejuvelerna.

2007 gjorde sedan Robert Brown, som hävdar att han är prinsessan Margarets utomäktenskapliga son, ett försök att få ta del av hennes testamente, eftersom han trodde att han där skulle hitta bevis för sitt ursprung. Han fick avslag.

Och det är förstås såna här historier som gör att britternas fantasi skenar kring vad prins Philips testamente egentligen innehåller.

Om Philips väninna Penny Knatchbull får ärva något är det därför ingen som vet. De två hade en nära relation i många år, men ingen utomstående vet om skvallret stämmer.

Prins Philip Penny Knatchbull
Prins Philip med Penny Knatchbull. Hon var den enda utanför den närmaste familjen som fick vara med på hans begravning.

De får ärva drottning Elizabeths man prins Philip

Drottning Elizabeths man uppges ha haft en förmögenhet på motsvarande 360 miljoner svenska kronor – och lite kring testamentet har i alla fall läckt ut. Philips 18-åriga barnbarn Lady Louise ska ha fått förtroendet att överta hans hästar Storm och Nevis samt den vagn som han körde fyrspann med.

Annons

Prins Philip ska också ha varit generös mot sin sin privatsekreterare Archie Miller Bakewell, sin hovlakej William Henderson, och sin kammarbetjänt Stephen Niedojadlo.

Lady Louise Dotter till Prins Edward
Lady Louise ärver sin farfar.

Men världen får alltså vänta på det slutgiltiga svaret: De som är nyfödda i dag kommer att ha hunnit fylla 90 år när prins Philips sista vilja blir känd, framåt år 2111...

Foto: TT.

Annons