Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråket i danska kungafamiljen inför kröningen: "En djup kris – de får inte komma"

11 jan, 2024, 20:00 
Två medlemmar av den danska kungafamiljen har fått veta att de inte är bjudna till kronprins Frederiks kröning.
Annons

På söndag – den 14 januari – skrivs historia i Danmark. Då ska drottning Margrethe officiellt kliva åt sidan och lämna över tronen till sin son, kronprins Frederik.

Ceremonin kommer att äga rum på Christianborgs slott. Statsminister Mette Fredriksen kommer att vara där och var närvarande när Margrethe abdikerar. Därefter kommer Frederik och statsministern gå ut på balkongen, och Mette skanderar att Danmark har en ny kung.

Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Skandalen – prinsens söner inte bjudna till danska kungens kröning

Högtidligt så det förslår – men det som borde vara ett fint ögonblick omges av mörka moln. Det finns nämligen en familjekonflikt som ligger och pyr i den danska kungafamiljen.

Danska kungafamiljen
Konflikterna i den danska kungafamiljen är uppenbara!

Det har länge rapporterats om att prins Joachim, kronprinsens lillebror, haft en dålig relation till både sin mor och sin bror. Joachim har sett sig förbisedd och överskuggad, sägs det.

Annons

Nu rapporterar Ekstrabladet att Joachims två vuxna söner, Nikolai och Felix, Frederiks brorsöner, inte blivit inbjudna till kröningsceremonin.

Starka reaktioner: "Danska kungafamiljen i djup kris"

Detta är något som väcker reaktioner även utanför Danmarks gränser.

– Det låter jättemärkligt, om det stämmer att de inte är inbjudna. Det är väldigt, väldigt konstigt, säger Svensk Dams chefredaktör Johan T. Lindwall till norska Dagbladet.

– Om inte annat så eldar detta på misstankarna om att det finns en konflikt i familjen. Och kanske finns det en konflikt som vi inte känner till? Det är i alla fall något som inte stämmer. Den danska kungafamiljen befinner sig i en djup kris.

Även Caroline Vagle, kungaexpert på norska Se og hör, reagerar på att Joachim kommer att dyka upp ensam till kröningen.

– Jag måste säga att jag tycker att det är konstigt att inte den närmaste familjen visar upp en enad front på en så stor och historisk dag. Det råder inga tvivel om att detta underbygger uppfattningen om att det finns konflikter i familjen, säger Caroline.

Margrethe rörde upp känslor när hon 2022 beslutade att Joachims barn skulle fråntas sina prins- och prinsesstitlar och inte få tillhöra kungahuset i en officiell kapacitet. Enligt uppgifter i dansk press gjorde detta Joachim upprörd.

Annons