Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Bryter efter alla år – kungafamiljen ställer omedelbart in populära traditionen

Bryter efter alla år – kungafamiljen ställer omedelbart in populära traditionen

Norska kungafamiljen bryter en långvarig tradition.

I måndags kom beskedet att kung Harald tvingats läggas in på Rikssjukhuset i Norge. Där behandlas han med intravenös antibiotika för en infektion och enligt kungafamiljen ska tillståndet vara stabilt.

Så träffades kung Harald och drottning Sonja!
1:17

Efter reklamen: Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

(1:17)

Slå på ljud

När drottning Sonja gjorde ett julbesök på barn- och ungdomsmottagningen i Lørenskog, gav hon en uppdatering om Haralds hälsa och berättade att han var på bättringsvägen.

– Kungen kommer nog hem om några dagar och det ser vi alla fram emot. Som tur är går det väldigt bra, sa drottningen Sonja till norska Se och hör.

Kung Harald är inlagd på Rikssjukhuset i Norge

I måndags fick kung Harald läggas in på Rikssjukhuset i Norge.

Andreas Fadum / TT

Norska kungafamiljens julfirande

Samtidigt väntar julen runt hörnet. Förra året blev det ett klassiskt julfirande med kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus.

Bara dagar innan hade den norska kungafamiljen tagit det traditionsenliga julfotot på Bygdø Kongsgård.

På bilden kunde man skönja den alltid så välklädda och vackra granen, i sällskap av en kungafamilj som verkligen såg ut att njuta av varandras sällskap.

Så blir kungafamiljens julfirande på Drottningholm

Julfotot inställt – hovet vägrar svara

I år blir det annorlunda. Enligt Se och Hör har kungens sjukdom lett till att den kungliga traditionen ställts in. Tidningen skriver att fotograferingen skulle ägt rum samma dag som Harald lades in på Rikssjukhuset.

Det årliga julfotot brukar ses som en hälsning till det norska folket, och självklart är det ett rejält bakslag att det ännu inte kommit någon bild.

– Det är en trevlig hälsning till folket, där kungaparet och kronprinsfamiljen brukade samlas framför bland annat julgranen på Slottet och pepparkakshus bakade av dagisbarn. Bilderna är oftast tagna på själva Slottet. Men det har också gjorts på Skaugum, i Slottskapellet, på Kongsgården och på Kongsseteren, säger kungaexperten Caroline Vagle.

Hovet har ännu inte bekräftat om det blir något julfoto i år. Eftersom Harald nu är på bättringsvägen kan det bli så att kungafamiljen tar fotot vid ett senare tillfälle – eller så skippar man det helt.

– Hovet måste svara på om bilderna kommer i år, men det är troligt att kungens sjukdom hindrar det, fortsätter Caroline Vagle.

Foto: TT