Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Camilla Läckbergs ilska – skandalen med kronprinsessan dras upp igen

06 sep, 2022, 12:00 
AvIbraheem Alsalman

Författaren berättar om skandalen i nya boken.

Annons
”Gift vid första ögonkastet”-profilen nobbad av kronprinsessan Victoria: ”Lite ledsamt”Brand logo
”Gift vid första ögonkastet”-profilen nobbad av kronprinsessan Victoria: ”Lite ledsamt”

Hela Sverige skakade under hösten 2017 och i samband med Metoo. En skandal utan dess like var när kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagades för sexuella övergrepp, maktmissbruk och våldtäkt. Han skulle senare komma att fällas för två våldtäkter och dömas till två års fängelse. Arnault var en stor maktfaktor och hade nära kopplingar till Akademien och frekventerade fester med kultureliten.

Ett år senare, 2018, kom det uppgifter som gör gällande att Jean-Claude skulle ha tagit kronprinsessan Victoria på rumpan i samband med en fest Akademiens villa Bergsgården på Djurgården i mitten av 00-talet. Händelsen ska ha bevittnats av Akademiledamöter och senare valde Per Wästberg och Kjell Espmark, att bekräfta det hela för Expressen.

Camilla Läckberg om skandalen med kronprinsessan i TV4

Under söndagen gästade deckförfattaren Camilla Läckberg TV4 Nyhetsmorgon och Jenny Alversjö. Läckberg, som har sålt över 30 miljoner böcker genom åren, är aktuell med elfte boken i Fjällbaka-serien där skandalen kring Svenska akademien tas upp på nytt.

Annons

– Det är ett beteende som är fullkomligt oacceptabelt. Att ta kronprinsessan på rumpan, och att alla runt omkring accepterar det. Det är det jag har grottat mig i, säger Camilla Läckberg.

– Just här ställdes allt på sin spets. Man klappar kronprinsessan på rumpan. Den gränslöshet som har nåtts, och det bortsett från de övergreppen som har begåtts. Det är en mänsklig psykologi som jag tycker är otroligt intressant.

Kronprinsessan Victoria har inte velat kommentera kulturprofilens agerande men i en intervju med Svensk Dagbladet sa hon:

– Jag kan inte uttala mig om vad andra har sett, men det var inget som jag själv uppfattade där och då. Det finns så många berättelser om barn och vuxna som utsätts för övergrepp. För mig är det viktigt att visa mitt stöd till dem som utsatts, har hon tidigare sagt.

Annons