Carl Philip stoppad i bollhavet på Leos lekland - fångades på bild

10 jan, 2023, 15:01 

Prins Carl Philip bryter tystnaden om kung Carl Gustafs utspel.

Annons

Riksdagsbeslutet som ändrade successionsordningen föll inte i god jord hos kung Carl Gustaf. När sonen prins Carl Philip, blott sex månader gammal, blev av med sin kronprinstitel var han allt annat än nöjd.

Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nu
Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nu

Trots att det nu gått över 40 år sedan beslutet så har kungen inte ändrat åsikt. Det säger han i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar, i en intervju som senaste veckan fått hård kritik.

– Det är ganska knepigt att ha lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, sa kung Carl Gustaf.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf har fått hård kritik efter sitt svar i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Ilskan efter kungens utspel

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall var en av många som kritiserade kungens uttalande. Han tyckte att kungen borde fokuserat på att lyfta dottern kronprinsessan Victorias framgångsrika resa som tronarvinge.

Annons

– Kungens ord underminerar henne och måste vara ett hårt slag mot allt arbete kronprinsessan lagt ned. Det är inte konstigt om hon blir både sårad och besviken, sa han till Svensk Damtidning.

Kungens svar på kritiken

Kritiken var så omfattande att kungen via hovet kommenterade händelsen i ett inlägg på kungahusets Facebook och sa att det ”smärtar honom djupt” att hans svar tolkas som kritik mot Victoria.

”Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria”, stod det i uttalandet.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria har en fin relation.

Carl Philip sågs på Leos lekland

Från Carl Philips håll har det dock varit tyst – fram tills nu. Under måndagen träffade Expressen prinsen när han var och besökte Leos Lekland i Stockholm.

Annons

Samtidigt som barn sprang omkring, lekte i bollhav, åkte rutschkanor och tog del av nöjeskedjans alla utbud, svarade Carl Philip:

– Jag stöttar både pappa i hans uttalande, och min storasyster.

Prins Carl Philip fångades när han var på Leos lekland
Prins Carl Philip befann sig på Leos lekland i Stockholm när Expressen fick en pratstund med honom.

Foto: TT

Annons