Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Reagerar kraftigt efter kungens utspel – Victorias stora besvikelse: ”Sårad”

04 jan, 2023, 13:00 

Johan T Lindwall reagerar kraftfullt efter kungens ord i SVT. För Svensk Damtidning berättar han att kronprinsessan Victoria förmodligen både är ledsen och besviken efter uttalandet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Prins Carl Philip föddes som kronprins, men fick inte behålla titeln mer än i bara några månader. Efter ett riksdagsbeslut, som innebar att äldsta barnet ärver tronen, gick i stället rollen till kronprinsessan Victoria.

Här är 7 saker till du inte visste om kronprinsessan!Brand logo
Här är 7 saker till du inte visste om kronprinsessan!

Kung Carl Gustaf var då allt annat än nöjd med svenska riksdagen. Och det verkar han inte vara nu heller, trots att det gått 43 år sedan förändringen trädde i kraft.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Prins Carl Philip föddes som kronprins men fick aldrig behålla titeln. 43 år senare är kung Carl Gustaf fortfarande besviken över beslutet.

Hovets krav på SVT efter Carl Gustafs ord

Kungens ord i fick hovet att reagera kraftfullt. Strax efter ringde de upp SVT och krävde att få göra en ny intervju där kungen fick chans att förklara sitt utspel.

Annons

”Hovet vill nu att vi snarast göra en ny intervju. Det behöver förtydligas vad kungen anser om successionen. Den här gången bjuds vi hem till kungen på Drottningholms slott”, säger en berättaröst.

Men Carl Gustaf har inte ändrat åsikt. Han verkar mest vilja få göra en ny intervju för att berätta att det inte finns någon konflikt mellan prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Men hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustafs utspel i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar har fått flera att reagera.

Johan T Lindwall om Victorias reaktion: ”Sårad”

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall är väldigt förvånad att kungen inte lyckats släppa beslutet. Han tycker att kungen i stället bör fokusera på att hylla det jobb som Victoria gjort sedan hon fick ärva tronen 1980.

Annons

– Victoria tycker nog inte det är speciellt roligt att höra kungens ord. Ända sedan låg ålder har hon förberetts för att en dag bli statschef och drottning av Sverige – ett jobb hon tagit på väldigt stort allvar, säger han till Svensk Damtidning.

– Kungens ord underminerar henne och måste vara ett hårt slag mot allt arbete kronprinsessan lagt ned. Det är inte konstigt om hon blir både sårad och besviken.

Kronprinsessan Victoria
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tror inte kronprinsessan Victoria är speciellt road av kung Carl Gustafs utspel.

Foto: TT

Annons