Johan T Lindwalls attack mot kungen: ”Inte passande”

04 jan, 2023, 10:00 

Johan T Lindwall kommenterar kungens senaste utspel.

Annons
Kungen kontroversiella uttalande chockar
Kungen kontroversiella uttalande chockar

Prins Carl Philip föddes som kronprins, men fick inte behålla titeln mer än i bara några månader. Efter ett riksdagsbeslut, som innebar att äldsta barnet ärver tronen, gick i stället rollen till kronprinsessan Victoria.

Kung Carl Gustaf var vid tillfället allt annat än nöjd. Trots att det nu gått snart 43 år har han fortfarande inte släppt beslutet och beskriver det som både ”knepigt” och ”märkligt”.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger han i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev
Kung Carl Gustaf i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar
Kung Carl Gustaf tycker grundlagsändringen från 1975 är märklig, säger han i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Johan T Lindwall: ”Tycker inte det är passande”

När Svensk Damtidnings chefredaktör, Johan T Lindwall, gästade TV4:s aktualitetsprogram Efter fem under tisdagskvällen var han påtagligt förvånad över kungens nya utspel.

– Jag trodde kungen hade lämnat det här bakom sig. Han har vid flera tillfällen sedan det skedde tagit upp det här och nu gör han det igen. Jag tycker inte det är passande, säger Johan T Lindwall i Efter fem.

Johan T Lindwall i Efter fem
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tycker inte att kungens utspel i SVT är speciellt passande.
Annons

Hade ingen möjlighet att påverka beslutet

Johan T Lindwall anser att kungen borde fokusera på vilket fantastiskt jobb kronprinsessan Victoria gör, i stället för att bekymra sig om en grundlagsändring som trädde i kraft för 43 år sedan.

– Jag tror det här handlar om att kungen själv inte hade någon inblick, makt eller möjlighet att påverka det här beslutet. Hade han gjort det hade det varit en annan sak.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Foto: TT/SVT/TV4

Annons