Carl Philips förbjudna ord om kungen – inför alla!

Kungen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Prins Carl Philip sa de förbjudna orden om pappa kungen.Och han gjorde det när alla tittade.
Lyssna – här pratar prinsen engelska!
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf genomgick en smärre kris 2010. Boken “Den motvillige monarken” påstod att kungen och hans barndomsvänner gått på svartklubbar och umgåtts med strippor och så kallade ”kaffeflickor”. I samma veva gick artisten Camilla Henemark ut och hävdade att hon haft en långvarig affär med monarken.

Prins Carl Philip sa de förbjudna orden om kungen

Kungen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Prins Carl Philip sa det förbjudna om kungen.

Ni minns säkert den numera klassiska presskonferensen, mitt under älgjakten. Kungen vände sig till den samlade presskaran och la ut texten kring boken.

– Jag har funderat på det här, men det är inte så lätt att recensera boken eftersom jag inte har läst den. Så jag får passa på det, sa kungen.

– Men jag har sett genom rubriker vad den handlar om, det är inte jätteroligt. Självklart har jag talat med min familj och drottningen. Nu vänder vi blad och ser framåt.

 

LÄS OCKSÅ: Kungens beslut – hårda orden om Sofia!

“Vi vänder blad”

Ämnet torde vara tabu i kungafamiljen. Men när prins Carl Philip var gäst i TV4-programmet Hellenius hörna, så överraskade prinsen alla tittare med en offentlig pik mot sin pappa.

Så här sa Carl Philip när intervjun skulle avslutas:

– Vet du vad, David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag, sa Carl Philip.

Men Carl Philip har inte tagit lätt på pappans skandaler – tvärtom. Så här skriver Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung”:

”Carl Philip som dittills hade haft den största respekt för sin far tog oerhört illa vid sig av de anklagelser som riktades mot familjens stora förebild. Det som sårade Carl Philip allra mest var på det sätt mamma Silvia blev utsatt och Carl Philip kunde inte tåla det. Han skällde ut sin pappa vid flera tillfällen hemma på slottet och alla inom hovförvaltningen kände till prinsens ilska gentemot sin far. Carl Philip var den som stod sin mor närmast och han kunde inte förlåta det som pappa kungen hade utsatt familjen för. Det var en total, offentlig förödmjukelse.”

 

LÄS OCKSÅ: Kungens älskarinna talar ut: “Han friade till mig”