Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Philips och Sofias problem med Villa Solbacken – får hemlig hjälp

26 maj, 2023, 20:54 
AvMax Byström
I juni betalas det andra elstödet ut till svenska hushåll.
Även kungafamiljen får ta del av pengarna. Här är bostäderna som påverkas.
Annons

Kungafamiljen äger flera av sina fastigheter privat och har därför rätt till regeringens elstöd precis som alla andra. Stödet behöver inte sökas utan betalas ut automatiskt.

– Det gäller främst kungen och Carl Philip, säger ekonomichefen Jan Lindman till Svensk Damtidning.

Sofias urgulliga kärleksgest till Carl Philip – allt fångas på film!Brand logo
Sofias urgulliga kärleksgest till Carl Philip – allt fångas på film!

För kungen berörs fiskestugan i Solliden och den stora fjällstugan i Storlien och för prins Carl Philip gäller det Villa Solbacken på Djurgården och lantstället Ökenäs Gård i Sörmland.

Svensk Damtidning har varit i kontakt med flera sparekonomer och experter på elstödet men ingen vågar uttala sig om hur stora utbetalningar det kan röra sig om för kungafamiljen. Regeringen har också lagt locket på vad gäller hur stora utbetalningarna är, vilket har fått omfattande kritik från flera håll.

Annons

Carl Philip och Sofia vinnarna i elkrisen

Enligt hovet rör det sig om ”mindre summor”. Samtidigt är de fastigheter som berörs i många fall större än vad de flesta svenskar är vana vid.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias hem Villa Solbacken
Villa Solbacken är ett av få hus tillhörande kungafamiljen som med stor sannolikhet fått ta del av elstödet.

Mycket pekar på att det är prins Carl Philip och prinsessan Sofia som har tagit del av de största utbetalningarna. En genomsnittlig villa i samma elområde som Villa Solbacken fick ungefär 10 000 kronor i första rundan av stödet i vintras. Summan räknades ut utifrån förbrukade kWh mellan hösten 2021 och hösten 2022.

Villa Solbacken med sina två våningar och 300 kvadratmeter ligger dock rejält över snittet för en svensk villa och kan därför ha haft en större elförbrukning under samma period. Byggnaden, som testamenterades till Carl Philip av prins Bertil, har fyra sovrum och badrum, kök och en stor matsal.

Annons

Hovet: ”Elstöd inte aktuellt”

På Ökenäs Gård, som oväntat testamenterades till Carl Philip av gymnasieläraren Bertil Jonsén, finns bland annat ett gästhus och ett lyxigt specialdesignat kök. Den befinner sig i samma elområde som Villa Solbacken.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip på Polarpriset
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip under Polarpriste 2023.

Kungafamiljens stora fjällstuga i Storlien i Jämtland befinner sig i norra Sverige som inte fick del av något i elstöd i den första omgången av utbetalningar i vintras. Det samma gäller fiskestugan i Tärnaby. I den andra omgången nu i sommar kommer dock även dessa fastigheter få rätt till stöd.

Hovet understryker att det inte är alla kungliga bostäder som tar del av stödet.

– Kungafamiljens bostädet ägs och drivs i allmänhet av staten och då blir elstöd inte aktuellt, säger Jan Lidman.

Detsamma gäller till exempel sommarboendet på Öland, Villa Solbacken, som huvudsakligen drivs i bolagsform och därmed inte har samma rätt till stöd.

Foto: TT

Annons