Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Carl Philips ultimatum till kungaparet – om Sofia

31 dec, 2019, 01:00 
AvJohanna Lejon
Sofia kungen och Carl Philip
Prins Carl Philip var beredd att frånsäga sig sin titel – för kärleken till Sofia Hellqvist. Det berättas i det senaste avsnittet av Svensk Damtidnings podcast, Svensk Dam Doku.
Annons

I år har det gått exakt tio år sedan prins Carl Philip mötte dalkullan Sofia Hellqvist en varm och stimmig natt i ett pulserande sommar-Båstad. Parets kärlekshistoria kom att vända upp och ner på hela den kungliga världen.

Emma Pernald
Emma Pernald, prinsens ex, och Carl Philip 2006.

Prinsen, då nybliven singel efter uppbrottet från Emma Pernald, och Sofia började snart att träffas på allvar. Först i smyg, sedna mer öppet. Med romansen var ingen dans på rosor – tvärtom. Många i parets absoluta närhet var emot kärleken mellan Carl Philip och Sofia Hellqvist. Närapå alla var övertygade om att det hela bara var en kort fling. Prinsessan Sofias bakgrund, med en medverkan i Paradise Hotel och en fotografering för herrtidningen Slitz, var för brokig, menade vissa. Den var rentav stötande, tyckte andra.

Annons
Sofia och Carl Philip
Vårvinter 2010. Första bilden på Carl Philip, prins Sverige, med nya flickvännen Sofia Hellqvist, fd dokusåpadeltagare, vid prinsens vinterstuga i Sunne, Värmland.

I juli 2010 bekräftade hovets dåvarande informationschef Nina Eldh parets relation. Ännu fler lättklädda bilder på en kvinna som liknade Sofia hade spridits på nätet.

”Det är beklagligt att exploatera en ung kvinnas tidigare liv och utnyttja att hon har en relation med prinsen”, sa hovets informationschef Nina Eldh till Expressen.

Genom det uttalandet bekräftade informationschefen att prinsen och Sofia verkligen var ett par, att de hade en relation, och att kungaparet också visste om det.

Annons
Kungaparet på Polaris
Sommar 2011. Sofia och Carl Philip semestrar med kungaparet på båten Polaris vid Rivieran.

Det dröjde dock ännu längre innan Sofia var helt accepterad i den svenska kungafamiljen. Prins Carl Philip fick till slut också ställa ett ultimatum till kungaparet: antingen var det han och Sofia. Eller ingen av dem. Detta berättar Svensk Damtidning i nya avsnittet av podcasten Svensk Dam Doku. Prinsen var alltså beredd att avsäga sig sin titel – för kärleken.

I dag vet vi hur det gick. Prinsen och Sofia förlovade sig 2014, bröllopet stod 2015. Men kampen för kärleken, för att få vara tillsammans, var långt ifrån en lätt historia.

Annons
Carl Philip och Sofia
Sofia och Carl Philip vid förlovningem 2014.

Hela det nya avsnittet av Svensk Dam Doku, Sofia Hellqvist – Sveriges mest osannolika prinsessa, lyssnar du på här.

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Svensk Dam Doku:

Svensk Dam Doku

Foto: TT

Annons