Carl Philips vändning – familjens reaktion på livsbeslutet: "Rejält förvånade"

29 jan, 2023, 07:00 

Prins Carl Philips besked togs emot med förvåning i kungahuset.

Annons

Kungliga galor och lyx och flärd i all ära – men ibland blir det för mycket till och med för våra vana kungligheter. Prinsessan Madeleine och familjen njuter av ett "vanligt" liv i Florida, medan resten av kungafamiljen jobbar på hemma i den kungliga strålkastaren i Sverige.

Men visst har även prins Carl Philip haft tankar som rör sig långt utanför polerade golv och vackra salar. Och när han berättade för familjen blev de minst sagt förvånade.

Silvia ensam – kungen sjuk • Dystra beskedet till Estelle • Prinsessan gravid – 3 kungliga snackisar från vecka 4!
Silvia ensam – kungen sjuk • Dystra beskedet till Estelle • Prinsessan gravid – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Carl Philips ord om barnen – efter kungens beslut

Carl Philip föddes som kronprins, och hans öde var utmålat som så att han en dag skulle ärva tronen av sin far. Men så blev det inte, istället var det storasyster Victoria som blev tronarvinge, och Carl Philip fick möjligheten att hålla sig mer i bakgrunden.

Annons

Skillanden mellan de kungliga syskonen skulle sedan bli allt fler, och tydligare. 2019 valde kungen att smalna ner kungahuset, och prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn fråntogs sina kungliga titlar. Kronprinsessan Victorias barn Estelle och Oscar däremot, kommer bara synas mer och mer.

Men beslutet togs emot väl av Carl Philip och Sofia.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi haft en diskussion väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, sa Carl Philip då i en intervju med SVT Morgonstudion.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och barnen prins Julian och prins Gabriel busar
Prins Carl Philip och familjen – väldigt "vanliga" kungligheter!

Familjens chock efter Carl Philips livsbeslut

Ett liv som kunglig, men inte så kungligt som det hade kunnat bli alltså. Och ett tag såg det ut att bli ännu mindre kunglig glans i Carl Philips liv – han studerade nämligen till bonde!

Annons

Han sökte till SLU, Sveriges lantbruksuniversitet som 30 åring och flyttade ner till Skåne i två år för att studera växtodling och skogsbruk. Den utbildningen skulle göra honom till lantmästare. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall berättar i sin bok Carl Philip om när han mötte honom ute på den skånska landsbygden.

– Ja, du, det var en hel del som blev förvånade, berättar Carl Philip.

– Visste syrrorna om det? frågar Johan T Lindwall.

– Nej, de blev rejält förvånade. Även pappa och mamma, fortsätter Carl Philip

I boken skriver Johan T Lindwall att kungen alltid drömt om att bli bonde, och att han självklart blev väldigt stolt över sin sons oväntade livsval. Att lämna slottet för lantbruk, ja, det har ju inte många prinsar gjort.

Han berättar även att intresset sträcker sig långt bak i tiden.

– Varenda sommar var pappa ute och höll på med någon grävskopa eller traktor när vi var på Solliden på Öland.

Prins Carl Philip promenerar utanför Alnarp i Skåne inför hans första skoldag på SLU 2009
Prins Carl Philip promenerar utanför Alnarp i Skåne inför hans första skoldag på SLU 2009.

Foto: TT

Annons