Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Charles stora hemlighet ute – efter 25 år

27 feb, 2024, 14:00 
Louise Wibergh Lenti
En okänd bekantskap har letat sig fram i ljuset efter över 25 års tystnad.
Annons
Kung Charles efter cancerbeskedet: ”Börjat gråta”Brand logo
Kung Charles efter cancerbeskedet: ”Börjat gråta”

Det finns en oskriven regel när det kommer till att vara kunglig: Du måste vara bra på att hålla hemligheter.

Trots ett liv i rampljuset är det många delar som allmänheten aldrig får ta del av – vilket bara ökar mystiken och intresset än mer. Samtliga kungahus kantas av hemlighetsmakerier och smygande i korridorer.

Nu har en av kung Charles hemligheter nått offentlighetens ljus.

Stödet efter sjukdomsbeskedet

Det var i början av februari som kung Charles fick sin cancerdiagnos i samband med ett planerat ingrepp på prostatan. Det är fortfarande okänt vilken sorts cancer kungen har då hovet varit väldigt förtegna kring detaljer. Det de däremot varit tydliga med är att det inte är förknippat med prostatan. Spekulationerna är många och vissa läkare menar att det kan röra sig om urinblåsecancer.

Annons

Snabbt efter cancerbeskedet påbörjade Charles sin behandling som han nu genomgår varje vecka varvat med återhämtning på familjens landställe i Sandringham.

Stödet till Charles har varit stort och han han fått hälsningar från hela världen.

Kung Charles läser brev
Charles läser brev från folket som önskar honom ett snabbt tillfrisknande.TT / JWMAL2

– Jag har fått så många underbara meddelanden och kort som rör mig till tårar mest hela tiden, har Charles sagt rapporterar Royal Central.

Hemliga bekantskapen träder fram

Någon annan som funnits som ett extra stöd för Charles är den grekisk-ortodoxa munken Archimandrite Ephraim, enligt The Sun.

Annons

Dagarna efter att Charles fått sitt cancerbesked ska han ha kontaktat Ephraim i hemlighet för "andlig rådgivning".

Abboten och kungen fick en nära relation efter prinsessan Dianas död 1997 och har haft en hemlig vänskap sedan dess. Det är först nu i samband med kungens diagnos som Ephraim valt att prata ut.

– Charles har en andlig sofistik, ett andligt liv, berättar han och tillägger att han och kungen har en mycket bra relation.

Vännens ord om kungens hälsa

Charles ska ha besökt Ephraims kloster Vatopedi, belägen på halvön Athos i norra Grekland, vid åtta separata tillfällen genom åren. Enligt en källa ska Charles älska platsen då han kan meditera och be i lugn och ro utan några distraktioner. Kanske är det också närheten till sina grekiska rötter från pappa prins Philip som inger en viss trygghet.

Nu är det dock svårt för Charles att smyga iväg till den grekiska övärlden. Som tur är har han vännen Ephraim som skickar grekisk trygghet på distans. Till The Sun verkar abboten vara lugn gällande Charles sjukdomsförlopp.

– Jag och han har varit i kontakt sedan diagnosen och jag tror han kommer klara det, säger han.

Foto: TT

Annons