Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chockbesked från norska hovet: Mette-Marit är svårt lungsjuk

24 okt, 2018, 19:36 
Vilket chockbesked. Nu i kväll meddelar norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit har drabbats av en svår och kronisk lungsjukdom.– Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att jag kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, säger Mette-Marit i pressmeddelandet.
Annons

Enligt pressmeddelandet har kronprinsessan Mette-Marit under en längre tid gått igenom omfattande utredningar och nu har hon fått besked om att hon har drabbats av en ovanlig variant av lungfibros. Hennes läkare vid Rikshospitalet professor Kristian Bjørø säger att det för närvarande inte är klart om lungsjukdomen är en del av en mer omfattande autoimmum sjukdomsprocess, eller om det är andra orsaker som ligger bakom hennes lungförändringar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, säger kronprinsessan Mette-Marit själv i en kommentar.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Läkaren kommenterar Mette-Marits tillstånd

Mette-Marits läkare vid Rikshospitalet Professor Kristian Bjørø säger i pressmeddelandet att Mette-Marits lungförändringar har varit kända i flera år, och att sjukdomsutvecklingen hittills har varit långsam.

Annons

– Kronprinsessan kommer att behöva gå igenom ytterligare utredningar framöver och också gå igenom försök till behandling. Vid tillstånd som det kronprinsessan har, är det vanligt att vi samarbetar med utländska kompetenser.

Enligt professor Bjørø vet man inte mycket om orsaken till den typ av fibros som kronprinsessan har blivit diagnosticerad med. Men den ska inte ha med miljö- eller livsstilsfaktorer att göra, som vid andra mer vanliga typer av lungfibros.

Att sjukdomen har upptäckts i ett tidigt stadium är positivt med tanke på prognosen.

– Även om en sådan här diagnos i perioder kommer att begränsa mitt liv, är jag glad för att sjukdomen har upptäckts så tidigt, säger Mette-Marit. Mitt mål är att fortsätta att arbeta och medverka vid officiella programpunkter så mycket som möjligt.

FAKTA: Detta är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

TEXTEN UPPDATERAS

Foto: TT

Annons