Chockbeskedet! Juan Carlos har flytt landet – resan ifrågasätts

Juan Carlos.

Juan Carlos har flytt Spanien för gott och planerar att starta ett nytt liv i ett annat land. Men planerna är inte helt genomtänkta och nu väcks frågor kring hans resande.
Slå på ljud

För många spanjorer kom det som något av en chock att Spaniens pensionerade kung Juan Carlos den 3 augusti tillkännagav att han skulle flytta från Spanien och därmed också lämna sitt hem sedan 58 år tillbaka, Zarzuela-palatset i Madrid.

I ett officiellt brev riktat till sin son, den nuvarande kungen Felipe, skrev han att han skulle lämna landet för att skapa fred kring monarkin. Kungen hänvisade till de tidigare skandalerna som har briserat runt honom – bland annat misstänks exkungen ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Saudierna hävdar att det rör sig om en gåva men flera uppgifter pekar på att det är en bonus för exkungens roll när saudierna köpte det spanska tåget AVE. Misstankarna utreds nu i Spanien och Schweiz. Kung Juan Carlos meddelade vid sin avgång att han är tillgänglig för den spanska högsta domstolen i samband med utredningen av hans ärende.

Bor på lyxhotell

Juan Carlos skrev också i sitt brev att han inte vet vilket land han ska flytta till, och nu har även en del börjat ifrågasätta hans resande. Enligt den spanska tidningen El Pais är kungens största oro just nu att han reser i riskzonen att smittas av Covid-19. Kungen är 82 år gammal och har genomgått 17 operationer, inklusive en hjärtoperation förra året, och är därför extra sårbar för viruset. Under coronakrisen har han isolerat sig hemma i Madrid-palatset, men är givetvis mer sårbar för att smittas när han befinner sig på resande fot.

Enligt El Pais har han hittills besökt vänner i Sanxenxo i Galicien och har sedan dess gått vidare till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, där han sägs bo på det femstjärniga hotellet Emirates Palace.

Foto: TT

Läs mer: 

Spaniens exkung Juan Carlos flyr landet – för gott

Juan Carlos misstänks för mutbrott för miljardbelopp

Exkung Juan Carlos hjärtopererades akut