Chocken för kronprinsessan Victoria – skandalman tog sig in på hennes fest

Kronprinsessan Victoria höll en fest på slottet. En av Sveriges mest utskällda män fanns på plats.

Kronprinsessan Victoria och resten av kungafamiljen har Sverigemiddagen som ärad och viktig tradition. Det är ett sätt att "uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt", som hovets hemsida uttrycker det.

Genom åren har hundratals gäster bjudits in till slottet och samspråkat med kungligheterna. Men nu har det i efterhand framkommit djupt obehagliga saker om en av gästerna på fjolårets representationsmiddag.

Kronprinsessan Victoria – skandalmannen var på festen

Hamid Zafar var länge en hyllad figur inom det offentliga livet. Han fick stort beröm för sina insatser för skolväsendet i socialt utsatta områden. Det var därför han blev inbjuden till Sverigemiddagen 2019, som en av representanterna för Västergötland.

Men efter igår är hjälteglorian som bortblåst. Då avslöjade Dagens nyheter att Hamid Zafar uttryckt både antisemitiska och homofobiska åsikter på nätet.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria har fått ett hemskt besked.

Nu har många tagit avstånd från Hamid, däribland den kände festfixaren Michael Bindefeld.

– Det är klassiskt dold antisemitism och antisionism, det värsta med den är att den florerar i mörka rum. De som har de åsikterna vågar inte stå för dem och det är det fegaste, att man inte vågar stå för sina åsikter. De lever i rampljuset, sedan har de pseudonymer där de utagerar sitt hat, säger Michael till Aftonbladet.

LÄS MER: Ny familjebild på Durek och Märtha Louise – avslöjar familjenyheten

Hamid Zafar på middag med kronprinsessan Victoria

Frida Boisen skulle tävla tillsammans med Hamid i årets upplaga av På Spåret. Men igår kom SVT med beskedet att de två avsnitt där Hamid medverkar kommer att stoppas från att sändas.

Frida var själv, förståeligt nog, djupt bedrövad över nyheten om sin tävlingskamrat. Så här skrev hon på mikrobloggen Twitter när nyheten briserade.

"Jag är så enormt förkrossad, besviken, arg, ledsen, i chock. Över hur Hamid Zafar i så många år anonymt uttryckt så vidriga åsikter. Jag hade aldrig satt mig i samma bur som honom i På spåret om jag vetat detta. ALLA människor har lika värde!!!! Det. Är viktigast av allt", skriver Frida Boisen på Twitter.

LÄS OCKSÅ: Kungens första möte med sin "nya" syster