Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chocken! Här träffar drottning Margrethe sin son igen – efter bråken

17 okt, 2022, 15:00 
AvIbraheem Alsalman
En talesperson för det danska kungahuset bekräftade att prinsen och drottningen har träffats. Mer än så ville man inte säga.
Annons
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarnaBrand logo
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Det var för drygt en månad sedan som chockbeskedet kom.

Nikolai, Felix, Henrik och Athena fråntas alla sina kungliga titlar. De är inte längre prinsar och prinsessor. I stället får de bara omnämnas som grevar och grevinnor framåt, stod det att läsa i pressmeddelandet som damp ner strax efter 14.30 under onsdagseftermiddagen.

”Prins Joachims ättlingar kommer hädanefter att tilltalas som excellenser. Drottningens beslut ligger i linje med liknande anpassningar som andra kungahus genomfört på olika sätt de senaste åren”, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 januari kommer prins Nikolai, prins Felix och prinsessan Athena och Henrik Junior inte längre kunna använda sig av sina kungliga titlar.

Annons

Prins Nikolai, Joachims äldsta son kommenterade att han var i "chock" och är "väldigt ledsen" över beslutet.

Prins Joachim sa att han inte riktigt förstår varför hans barn identitet ska tas ifrån dem.

Chocken! Här träffar drottning Margrethe sin son igen – efter bråken

Bland annat ska han ha sagt att han är ”i chock” och är ”väldigt ledsen” över beslutet, till Ekstrabladet. Även prins Joachim uttalade sig och sa att han inte förstår varför hans barns identitet ska tas ifrån dem, till BT.

Sedan det blev officiellt har relationen mellan drottningen och prins Joachim minst sagt varit kylig.

Nu rapporterar flera medier, däribland danska BT, att drottningen och sonen Joachim har träffats – för första gången sedan bråket urartade.

Förra veckan åkte prinsen från sitt hem i Paris till Danmark för att träffa mamma Margrethe.

En talesperson för det danska kungahuset bekräftade för BT att prinsen och drottning har träffats:

”Alla håller med om att vi nu ska blicka framåt, och drottningen själv har uttryckt att hon och prins Joachim vill ha lugn för att ta sig igenom den här situationen”, skriver man, enligt Expressen.

Den äldsta brodern, kronprins Frederik, var inte närvarande när mötet mellan drottningen och prinsen ägde rum på Fredensborgs slott där Margrethe bor.

Annons