Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Chockerande orden om Victoria och Daniel – mitt i Nyhetsmorgons sändning

15 sep, 2022, 09:30 
Kronrprinsessan Victoria, prins Daniel och Jenny Alversjö

Jenny Alversjö reagerar starkt efter orden om kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Nyhetsmorgon!

Annons
Victorias kärleksgest till Daniel fångas på film!Brand logo
Victorias kärleksgest till Daniel fångas på film!

Sverige bäddade för storslagen fest den 19 juni 2010. På Stockholms gator kryllade det av människor som ville få en titt på kronprinsessan Victorias och prins Daniels kortege – medan andra bänkade sig framför tv-sofforna.

Ett kungligt bröllop av den här kalibern var något man inte ville missa. Än i dag minns folk detaljer från det pompösa bröllopet, inte minst det berömda talet som prins Daniel höll till sin då blivande fru.

– Störst av allt är kärleken. Victoria jag älskar dig så, sa han.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel dansar bröllopsvalsen vid middagen på Stockholms slott.

Hotet i luften – polisens panik

Samtidigt hade en känsla av panik infunnit sig hos poliskåren som jobbade den dagen. Mitt under bröllopskortegen dök det upp ett mindre sportflygplan över Lidingö.

Flygplanet var på väg rätt mot kortegen, som då hade närmat sig Nybroplan, och polismästare Michael Fetz insåg snabbt allvaret. Den dagen var luftrummet avlyst och inga plan fick befinna sig inom det.

– Jag hade 9/11 från 2001 i minnet. Det var väldigt mycket människor på plats. Jag försökte få kontakt med piloten, men han svarade inte. Då började vi fundera på vilka möjligheter vi hade för att stoppa planet. Vi hade prickskyttar på en av våra helikoptrar som hade kunnat skjuta verkanseld, säger han i Nyhetsmorgon.

Annons
Michael Fetz
Michael Fetz berättar att man var nära att skjuta ned planet.

Hade kunnat sluta i rejäl tragedi

Polisens säkerhetsarbete var noggrant planerat och drygt 2000 poliser arbetade under arrangemanget. Michael Fetz förstod att planet kanske behövde skjutas ned.

Han gjorde upp en plan om att det skulle ske över vattnet, mellan Lidingö och Frihamnen. Det var bara sekunder ifrån att han utdelade ordern: ”Skjut ned planet!”.

Som tur var kunde man skicka upp två Jas Gripen som var stationerade i Uppsala. De lyckades lokalisera privatflygaren som befann sig i avstängt luftrum och avstyra det som hade kunnat sluta i en fruktansvärd tragedi.

Annons

– Ett av Gripen-planen gick upp, samlade fart och flög väldigt nära det här planet. Då vaknade piloten till, satte på radion och svarade på anropet och förstod att något var fel.

Programledaren Jenny Alversjö reagerar starkt när hon får höra om den otäcka händelsen.

– Oerhört dramatiskt, säger hon.

Jenny Alversjö
Jenny Alversjö beskriver händelsen som ”oerhört dramatisk” i Nyhetsmorgon.

Foto: TT/TV4

Annons