Chockvändningen – kungen visar upp sig med sin oäkta dotter

Prinsessan Delphine Kung Albert Drottning Paola

Från det stenhårda kriget i rättssalen – till far-och-dotter-försoning i den kungliga vardagsrumssoffan. Den belgiska kungafamiljens drama fortsätter.
Här är Europas alla kungahus!
Slå på ljud

Prinsessan Delphines väg in i den belgiska kungafamiljen har varit lång, stormig och kantad av konflikter. Sedan kom öppningen när kung Philippe för två veckor sedan bjöd in henne till slottet. Och nu kommer nästa tvärvändning i detta sju år långa drama.

För alldeles nyss landade den här ”chockbilden” på redaktionen: Prinsessan Delphine tillsammans med den pappa som bekämpat henne i åratal. Och bredvid sitter drottning Paola, som fick se sig bedragen av kungen under hans arton år långa relation med prinsessan Delphines mamma Sibylle.

Drottning Paola Kung Albert Prinsessan Delphine Första bilden

Kung Albert och hans dotter prinsessan Delphine – äntligen försonade. Till vänster drottning Paola.

Platsen är kung Alberts och drottning Paolas privata vardagsrum hemma på slottet Belvédère i Laeken strax utanför Bryssel, och det är det belgiska hovet som har låtit publicera bilden, kanske för att visa en kungafamilj som äntligen har börjat läka efter åren av uppslitande konflikter.

Fast frågan är om den här nya familjekonstellationen helt och hållet är i mål? Det ser aningen tillkämpat ut och drottning Paola håller handväskan framför sig som en skyddande sköld.

Efter otrohetsaffären: Delphine är nya belgiska prinsessan

Delphine är alltså resultatet av ex-kung Alberts utomäktenskapliga förhållande med den belgiska adelskvinnan Sybille de Selys Longchamps. En otrohetsaffär som inleddes år 1966 och pågick ända fram till 1984.

– Det var en fin tid. Delphine var ett kärleksbarn. Albert var ingen fadersfigur, men han var väldigt rar mot henne, sade Sybille de Selys Longchamps i en belgisk tv-dokumentär 2013.

LÄS OCKSÅ: ”En mardröm” – kungens hemliga dotter om sin kamp

Trots det tog det alltså sju år för Delphine att bli erkänd som Alberts dotter. Det var först efter att kung Albert hade abdikerat år 2013 – och därmed förlorat sin straffrättsliga immunitet – som han 2019 kunde tvingas till ett DNA-prov, efter en utdragen rättsprocess. Och så fick prinsessan Delphine sin prinsesstitel.

I ett gemensamt uttalande som publicerades i början av oktober sa hon och hennes bror kung Philippe så här:

Prinsessan Delphine Kung Philippe

Delphine och hennes bror kungen, ett historiskt möte.

– I fredags träffades vi för första gången, här på slottet Laeken. Det blev ett varmt möte. Och vår långa och innehållsrika diskussion gav oss möjlighet att lära känna varandra. Vi pratade om våra liv, och om områden som vi båda är intresserade av. Det här bandet kommer från och med nu att stärkas inom familjen.

LÄS OCKSÅ: Kungens utomäktenskapliga barn – vad händer nu?

Foto: TT.