Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Chris försvinner allt mer från Madeleine – detaljen avslöjar framtida relationen: "De är på glid"

19 feb, 2021, 10:00 
AvLinus Brännström
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Chris O’Neill försvinner allt mer från prinsessan Madeleine och experter bedömer att paret är på glid.
Men den historiska detaljen visar att Chris och Madeleine lär fortsätta vara gifta – även om de skulle bestämma sig för att gå skilda vägar.
Annons
Avslöjat! Madeleines och Chris speciella kärleksöverenskommelseBrand logo
Avslöjat! Madeleines och Chris speciella kärleksöverenskommelse

Var håller egentligen Chris O’Neill hus?

Frågan har egentligen ställts ända sedan den brittisk-amerikanske finansmannen gjorde entré i kungahuset. Prinsessan Madeleines make sedan 2013 har alltid snålat med sina offentliga framträdanden – han valde ju också att avstå en prinstitel för att, mer eller mindre, kunna fortsätta sitt vanliga liv och på så sätt slippa kungliga åtaganden.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst, berättade Chris O’Neill i en intervju med tidningen King.

– Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru.

Annons

Men trots att han avstod prinstiteln har han gång på gång fått försvara sig mot kritiken om att han så sällan dyker upp.

– Det kanske är svårt att förstå, men jag kommer inte kunna vara med på alla stora officiella saker. Jag har mina bolag som jag arbetar stenhårt med och där kan det vara så att en storkund kan ett visst datum som kanske krockar med ett kungligt officiellt tillfälle. Vad ska jag då göra, har Chris O’Neill sagt till Expressen.

Chris O'Neill syns allt mer sällan vid prinsessan Madeleines sida i officiella sammanhang. Foto: Patrick van Katwijk

Chris O'Neill försvinner allt mer

På senare tid har dock Chris O’Neill försvunnit allt mer från prinsessan Madeleine. Coronapandemin har visserligen gjort att prinsessfamiljen, som ju bott i Florida de senaste tre åren, inte har kunnat besöka Sverige på samma sätt som tidigare. Men då Madeleine ställde upp i en intervju med Sveriges Television för programmet ”Året med kungafamiljen” syntes till exempel inte Chris till någonstans.

Annons

Inte heller på prinsessan Madeleines Instagramkonto har Chris O’Neill medverkat sedan förra påsken. Då lade hon ut en påskhälsning med en bild på hela familjen.

Sedan dess har har hon delat med sig av bland annat nationaldags- och julbilder på familjen utan Chris O’Neill – i stället har följarna fått hålla till godo med barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Herman Lindqvist säger att Chris frånvaro inte är oväntad. Foto: Suvad Mrkonjic

Författaren och hovexperten Herman Lindqvist säger att Chris O’Neills låga profil på ett sätt är väntad i och med det beslut han tog i samband med giftermålet.

– Han valde bort det kungliga livet redan innan de gifte sig, han ville inte ha prinstiteln eller hertigtiteln. Han lever sitt privata liv som gift med prinsessan, förklarar han.

Annons

Men Herman Lindqvist slår ändå fast att Chris O’Neill är ett unikum i den svenska kungliga historien.

– Hans beteende är unikt. Ingen svensk prinsessa och tronföljare har på detta sätt varit gift med en totalt okunglig person som inte har antagit någon titel alls, säger han.

Expertens dom: "De är på glid från varandra"

Att Chris O’Neill nu försvinner mer och mer från offentligheten ser Herman Lindqvist som ett tecken på att prinsessparet är på glid.

– Vi vet ingenting säkert men alla tecken tyder på detta, att de är på glid från varandra. Vi får hoppas att de kan hitta en framkomlig väg som gör livet lätt för alla i familjen, säger han.

Kungliga Hovstallet, snett bakom Dramaten. Här bor prinsessan Madeleine och hennes familj när de är i Stockholm. Foto: IBL

Ett av tecknen är den lägenhet som prinsessan Madeleine disponerar över i Hovstallet. Efter att hon och Chris gift sig bodde de permanent i våningen innan de flyttade till London och sedan vidare till Florida.

Annons

Men Madeleine har fortfarande kvar lägenheten som nu har blivit både större och lyxigare.

Förutom att våningen renoverats har den också slagits ihop med grannlägenheten och därmed utökats med ett nytt sovrum, klädkammare, klädvårdsrum och ett badrum.

Prinsessans nära vän Louise ”Lussan” Thott, som tidigare hette Gottlieb, jobbar som inredare och var med och översåg byggprojektet.

Enligt Expressen slutade notan på totalt fem miljoner kronor.

– Allt tyder på att det är fullt möjligt att Madeleine en dag flyttar hem med barnen. Hennes lägenhet i Hovstallet är ju klar, säger Herman Lindqvist.

Birgitta och Hansi vid firandet av drottning Silvias 50-årsdag.

Likheten med prinsessan Birgittas äktenskap

Men oavsett vad som händer i prinsessparets relation tror inte Herman Lindqvist att de kommer att skilja sig. Han drar en historisk parallell till prinsessan Birgittas äktenskap med Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, även känd som Hansi.

Annons

– Det blir nog som det var med kungens syster, prinsessan Birgitta. Hon var gift med prinsen Hansi av Hohenzollern men de gled isär och bodde så småningom på olika ställen, även om de fortfarande var gifta, säger Herman Lindqvist och fortsätter:

– Liksom Hansi är Chris O’Neill katolik, det kanske gör att inte heller Chris skulle skilja sig i domstol utan bara i praktiken.

Birgitta och Hansi gifte sig 1961 och förblev gifta fram till hans död 2016. Men då levde de sedan länge helt skilda liv i olika länder.

Inom den katolska kyrkan tillåts inte skilsmässor och det är med dessa värderingar som Chris O’Neill har vuxit upp. Han har till exempel berättat att hans far Paul var en starkt troende katolik.

Annons