Chris O'Neill portad – orden som ledde till en skandal

Chris O'Neill och prinsessan Madeleine

Chris O'Neill blev portad. Läs orden som ledde till en stor skandal.
Därför trivs inte Chris i Sverige!
Slå på ljud

Chris O'Neill hörsammar inte riktigt samma restriktioner som sin hustru prinsessan Madeleine när det gäller att ta politisk ställning. Det visade han tydligt 2017.

Då var han mäkta upprörd på USA:s president Donald Trump och skrev en svavelosande text på sitt privata Instagram-konto.

”Å alla sunda amerikaners vägnar är jag väldigt ledsen för vår skamliga presidents handlingar. I dag är det sorgligt att vara amerikansk medborgare. Herr president, du är en smärtsamt okunnig människa. Du kommer vara orsaken till våldet och hatet som du säger att du skyddar oss från. Du har varken förnuft eller känsla, sir”, skrev Chris enligt Aftonbladet.

Chris O'Neill blev portad efter orden

Men utspelet fick konsekvenser. Det kan Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, avslöja.

– Det blev självfallet en väldigt stor snackis när det inträffade. Chris är ändå gift med en prinsessan av Sverige och hans barn ingår i tronföljden. Då kan man inte ge uttryck för sin politiska åskådning, ens på ett privat konto. Jag är säker på att han inte avsåg att det här skulle läcka ut, men han har ändå ett stort ansvar, säger Johan T.

– Det var såklart uteslutet att Chris skulle kunna följa med på eventuella statsbesök där Donald Trump skulle vara inblandad. Det förstod hovet.

Chris hyllades också

Men man ska också komma ihåg att Chris blev hyllad för sin frispråkighet. Expressens krönikör Jens Liljestrand beskrev agerandet som “civilkurage”.

“Chris O’Neill vet sannolikt bättre än de flesta svenskar hur Trump tänker, vilka hans referensramar är – hans kultur, för att använda det språkbruk vi gärna tillämpar för andra nysvenskar. Därför spelar det roll vad han tycker. Och därför är det så viktigt att han vågar trotsa hovetiketten och säga det högt”, skrev Jens.

LÄS MER: Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset

LÄS MER: Så lever Madeleine & Chris i Florida – dolda traumat mitt i lyxen

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom