Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset

20 nov, 2020, 17:00 
Johanna Lejon
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström
Prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström såg ut att vara den perfekta svärmorsdrömmen. Ett sagobröllop väntade.
Men i stället kom en skakande nyhet. Jonas Bergström hade varit otrogen – och paret bröt sin förlovning.
Det här är historien om prinsessan Madeleine och uppbrottet som förändrade hela kungahuset.
Annons
Tillbakablick: Madeleines och Chris totala kärlekslycka efter bröllopet!Brand logo
Tillbakablick: Madeleines och Chris totala kärlekslycka efter bröllopet!

Det är den 24 april 2010. I VIP-avdelningen på Arlanda sitter en ung blond kvinna iförd ljus kappa.

Vid sin sida har hon en brun Louis Vuitton-väska i mjukt skinn. Halva ansiktet är dolt av ett par stora mörka solglasögon. Hon är sammanbiten. Trött. De senaste veckorna har varit de värsta i hennes liv.

En stund senare, vid 12-tiden på dagen, lyfter flight SK 903 mot flygplatsen Newark utanför New York. Den blonda kvinnan är med på planet. Hon heter Madeleine Bernadotte, ska snart fylla 28 år och är prinsessa av Sverige.

När planet lyft och prinsessan befinner sig tusentals meter upp i luften, långt borta från Sverige, kommer pressmeddelandet från det svenska hovet: Madeleine och hennes fästman, Jonas Bergström, bryter sin förlovning. Kärlekssagan är över.

Hovet vädjar till medierna att lämna prinsessan i fred. Allt är kaos. Det ingen vet är att Madeleines beslut att lämna Sverige ska förändra hela hennes liv. Och hela det svenska kungahuset.

Annons

Prinsessan Madeleines bestämda vilja

Sverige 1982. Steven Spielbergs film om en brun liten utomjording, E.T, har premiär i Sverige och 17-årige Patrik Sjöberg sätter svenskt rekord i höjdhopp med 2,24 meter. Socialdemokratiska arbetarpartiet vinner riksdagsvalet och Olof Palme bildar återigen regering.

Den 10 juni samma år föder drottning Silvia en liten dotter på Drottningholms slott. Två månader senare, den 31 augusti, döps den lilla flickan i Slottskyrkan på Kungliga Slottet. Hon får namnet Madeleine Thérèse Amelie Josephine. Madeleine skriker sig igenom hela dopceremonien.

Prinsessan Madeleines dop
Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1982 av ärkebiskop Olof Sundby. Prinsessan skrek så mycket att ärkebiskopen blev JO-anmäld för barnmisshandel (!), men JO avskrev ärendet. Madeleine fick sin faster prinsessan Christina, sin  morbror Walter Sommerlath samt pappas kusiner prinsessan Benedikte och prins Andreas av Sachsen-Coburg-Gotha som faddrar.

Sveriges nya prinsessa växer upp på Drottningholms slott. Hon är yngst av tre syskon och hela familjens lillasyster. Hennes storasyskon, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip, är mörkhåriga och lite blyga. Madeleine är en blond liten lintott, ett yrväder. När kungaparet ska gå hemifrån för att jobba lägger sig Madeleine på golvet och skriker. Hon hänger sig i drottningens kjolar och vägrar acceptera föräldrarnas frånvaro. Victoria får rycka in och trösta Madeleine. Fem år äldre kronprinsessan får agera extramamma till en förtvivlad Madeleine. Det råder inget tvivel om att Sveriges yngsta lillsessa har en MYCKET bestämd vilja.

Annons

Margareta Gotthardsson är redaktionschef på Svensk Damtidning och har följt prinsessan Madeleine de senaste 10 åren.

– Madeleine fick nästan alltid sin vilja igenom när hon var liten. Exempelvis när hon träffade påven, 7 år gammal, och vägrade ha strumpor på sig. Hon kom helt enkelt barfota till påven. Det visar verkligen vem hon var, och den här starka viljan har aldrig försvunnit, berättar hon.

"Partysessan Madde"

När kungabarnen blir tonåringar har medierna siktet inställt på den unga trion. Allra mest spännande är prinsessan Madeleine.

– Under den här perioden bytte Madeleine skolbänken mot barbordet. Hon var den i syskonskaran som verkligen valde att gå ut, festa, vara ute sent med sina vänner. Hon var exempelvis stammis på krogen Laroy. Och media älskade verkligen att bevaka den här partysidan av henne. Hon fick till och med ett smeknamn – ”Partysessan Madde”. Ett smeknamn som drottning Silvia verkligen inte tyckte om, säger Margareta Gotthardsson.

Annons

Och party leder till relationer. Madeleine träffar sina första pojkvänner. Medierna jublar. Man skriver spaltmeter och åter spaltmeter om Madeleines kärleksliv.

– Prinsessan hade några få men väldigt intensiva relationer och pojkvänner. Vi har Pierre Ladow, en göteborgare, och så Mattias Trotzig där under en kort period. Men den mest skandalomsusade: Erik Granath, byggarsonen som var allt annat än städad och korrekt. Vem kan glömma den skandalomsusade bilden som togs på paret i London och han lägger sin hand över Madeleines ena bröst. Erik blev ett minne blott strax efter det.

Prinsessan Madeleine och Erik Granath
Prinsessan Madeleine och dåvarande pojkvännen Erik Granath i London. En bild som inte passerade obemärkt förbi. Foto: IBL

Så träffades prinsessan Madeleine och Jonas Bergström

Men så plötsligt hittar hon rätt. Året är 2002 och Madeleine är 20 år gammal.

Annons

– En kompis till Madeleine ville ordna en blinddate för henne. Men Madeleines krav var att Jonas inte skulle få veta vem han skulle träffa, berättar Margareta Gotthardsson.

De träffades på den italienska restaurangen Tarantino. Och de satt kvar till stängning.

– De satt tätt intill varandra och det ska verkligen ha sprakat mellan dem. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström på vännerna Caroline Thams och Tom Davidsons bröllop, år 2004.

I Jonas Bergström hittar Madeleine exakt det hon alltid drömt om. Han var snygg, framgångsrik, en blivande advokat – en total svärmorsdröm, Margareta Gotthardsson berättar:

– Han klickade dessutom något oerhört med kungen. Och Silvia ska ha varit helt uppskruvad över Jonas Bergström.

Madeleines och Jonas relation fördjupas än mer. De flyttar ihop snabbt. I ett gårdshus på 92 kvadrat. Madeleine får frågan om förlovning. Och hon svarar att hon är för ung. Men hon vill. Sanningen är ju den att Victoria ska hinna först.

Annons

Turbulenta förhållandet

Men förhållandet är inte bara guld och gröna skogar. Det är också turbulent, minst sagt. Jonas är ute mycket. Madeleine är svartsjuk. Prinsessan känner att han ofta väljer bort henne, till förmån för kompisarna. Paret tar en paus för att senare, bara en kort tid därefter, bli ihop igen. De tillbringar tid utomlands. Jonas bor i London. De lever tillsammans i USA. Det blir lugnare i relationen. Ett tag. Men så – återigen – turbulens.

– Samtidigt är Victoria överlycklig. Efter flera år med Daniel har de äntligen fått förlova sig. Bröllopet är satt till år 2010.

Efter Victorias och Daniels förlovning vill Madeleine inget hellre än att göra samma sak. I kretsen kring henne har flera personer redan gift sig. Många har fått barn. Madeleine är snart 30 år och redo för nästa steg. Men. Madeleines och Jonas relation är fortfarande stormig. Jonas har varit på grabbresa i Åre. En resa som ska visa sig vara totalt avgörande för parets framtid. Men där och då, trots bråk och osämja tar, Jonas ett beslut. Han ska fria.

Annons

Tillkännager förlovningen på Solliden

Den 10 augusti möter prinsessan Madeleine och Jonas Bergström pressen utanför Sollidens slott på Öland. Madeleines hår är nyfönat, hon bär en ljust puderfärgad klänning från Fendi med en prislapp på 13 000 kronor. Prinsessan är solbränd. Jonas Bergström bär blå kostym och ett stort leende.

Prinsessan Madeleines och Jonas Berströms förlovning.
Madeleine strålar av lycka när förlovningen tillkännages på Solliden. Foto: IBL

Johan T Lindwall är chefredaktör på Svensk Damtidning och har bevakat prinsessan Madeleine i över 20 år.

– Madeleine visade upp sin ring väldigt stolt och var otroligt lycklig, berättar han om dagen.

Det visar sig att paret varit förlovade ett tag redan.

– De hade varit på Capri och där hade Jonas gått ner på knä framför villa San Michele, som är ursprunget för Sollidens slott på Öland. Och det här var i början av sommaren.

Annons

Bröllopsplaneringen börjar direkt hemma hos Madeleine och Jonas. Vilka ska man bjuda? Hur ska allt vara? Men bara månader senare ska allt förändras.

Jonas Bergström anklagas ha varit otrogen mot Madeleine

Jonas Bergström får ett samtal från en norsk journalist. Först förstår han ingenting men sedan faller bitarna på plats. Reportern påstår att Jonas varit otrogen. I Åre. Jonas Bergström väljer först att neka men ändrar sedan sin version när journalisten säger att en rad vittnen sett honom där.

– Jonas var i Åre med sitt killgäng under vårvintern innan förlovningen. Precis som den norska journalisten säger så har han varit otrogen. Alla uppgifter stämmer. Fler personer har sett honom följa med en ung norska hem från utestället Bygget klockan 04 på morgonen. Men han tror att sanningen aldrig ska komma ikapp honom, säger Margareta Gotthardsson.

Samma kväll som samtalet kommer väljer Jonas Bergström att berätta om samtalet från reportern för prinsessan Madeleine. Hon blir rasande och undrar om det stämmer. Jonas nekar. Prinsessan Madeleine nöjer sig dock inte med Jonas förklaring. Stundtals vägrar hon att ens prata med honom. Även vännerna dras in i bråken. Men Jonas fortsätter att neka.

Annons

Snart förstår medierna vad som pågår. Något står inte rätt till mellan Sveriges prinsessa och hennes perfekta fästman. Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har inte setts i officiella sammanhang sedan ­december 2009. Nu är det tidiga vår 2010. Beskedet om det stundande bröllopet dröjer.

Drottning Silvia
Drottning Silvia stöttade dottern, och bad om att hon ska få vara i fred.

Drottning Silvias ord om Madeleines kärlekskris

I april kommenterar drottning Silvia för första gången parets kärlekskris, till Aftonbladet.

– Tyvärr blir det inget bröllop i år, säger hon.

– Det säger sig självt. Det är mycket som händer nu och det är väldigt intensivt. Så jag tycker att Madeleine har rätt till en lugn tid.

Bara dagar efter drottningens kommentar kommer nyheten som prinsessan Madeleine fruktat: kvinnan som Jonas varit otrogen med träder fram och berättar om sin natt med prinsessfästmannen. Hon berättar allt. In i minsta detalj.

Annons

– Jag hade en affär med Jonas, avslöjar 21-åriga norskan Tora Uppstrøm Berg i norska Se og Hør.

– Jag tycker synd om Madeleine som har en otrogen man. Hon förtjänar bättre, säger hon till tidningen.

Det här är spiken i kistan för Madeleine. Det är en sak att hon vet att hon blivit bedragen. Men att hela Sverige också vet. Det är bara för mycket. Hon måste agera.

Madeleine lämnar Sverige
Madeleine lämnar Sverige för New York, strax innan pressmeddelandet om uppbrottet nått världens medier. Foto: Aftonbladet

Madeleine lämnar Sverige

Flight SK 903 landar på Newark fyra dagar senare. Madeleine har lämnat sitt gamla liv bakom sig. Hon är förkrossad. Egentligen ska hon arbeta men hon sjukanmäler sig. Storasyster Victoria får flyga över till New York och rycka ut för sin syster, ta över hennes uppdrag. Hovet förklarar att Madeleine inte mår bra.

– Madeleine orkade inte ens vara med under Victorias alla lysningar. Att hovet går ut och kommenterar något så privat som prinsessans mående är jätteovanligt, säger Margareta Gotthardsson.

Annons

Prinsessan Madeleine flyr till familjen Parnevik i Florida. I New York slickar hon såren med väninnorna Lovisa de Geer och Sofi Fahrman. Sakta men säkert hittar hon en vardag.

– De går på lyxiga middagar och festar. Hon bor i en pampig lägenhet mitt på Manhattan som kungaparet har ordnat fram.

De är ett svenskgäng som hänger i New York. Sofia Fahrman, Lovisa de Geer, Henrik Zetterberg… Och så plötsligt är han där. Affärsman. Britt. Helt annorlunda än alla hon träffat. Han heter Chris O’Neill. Och han är en världsvan gentleman.

– Hon träffade Chris via gemensamma vänner när hon precis kommit till New York. Han har sagt i efterhand att han verkligen föll direkt. Men för henne tog det lite längre tid. Däremot gillade hon hans gentlemannasätt. Han hämtade henne med bil, gav henne blommor och presenter, tog med henne ut och bjöd på middagar. På riktigt klassiskt vis, berättar Margareta Gotthardsson.

Cris O’Neill och Madeleine
Chris på besök i Sverige – sommaren 2010. Chris och Madeleine har precis mötts genom gemensamma svenska vänner i New York. Bara fyra månader tidigare, i april 2010, har hon brutit upp med Jonas Bergström.

Madeleine bjöd snabbt med Chris till Stockholm. I juli 2010 fångades hon på bild utanför krogen Riche intill vad som då var en helt okänd man. I dag vet vi att det var Chris O’Neill.

Och resten är, vad vi brukar kalla, historia.

Chris och Madeleines bröllop
Madeleine fick sin kärlekssaga! Chris och prinsessan under bröllopsdagen 8 juni 2013. Foto: IBL

– Madeleine hade ju faktiskt aldrig träffat Chris om det inte vore för Jonas. Jonas var aldrig riktigt rätt för henne, och i efterhand kan hon uppskatta det liv hon fick. Ett liv hon alltid har drömt om, men som Jonas aldrig hade kunnat ge henne, säger Margareta Gotthardsson.

Annons