Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Chris O'Neills liv i USA – överenskommelsen med Madeleine

31 mar, 2024, 16:00 
AvLinus Brännström
Han har hållit sig undan från offentligheten och allt mer sällan synts vid prinsessan Madeleines sida.
Så här ser Chris O'Neills liv i USA ut.
Annons
Tillbakablick: Madeleines och Chris totala kärlekslycka efter bröllopet!Brand logo
Tillbakablick: Madeleines och Chris totala kärlekslycka efter bröllopet!

Det är snart tio år sedan prinsessfamiljen lämnade Sverige för att leva utomlands. Efter några år i London, där Chris O'Neill växte upp, styrde de kosan mot USA och Florida.

Sedan flytten till USA, där Chris också är medborgare, 2018 har han tagit en allt mer tillbakadragen roll. Medan prinsessan Madeleine har utfört en rad officiella uppdrag och ofta rest till Sverige för att medverka vid olika evenemang och högtider har Chris O'Neill allt mer sällan synts till – något som har förstärkt den otydliga bild som många svenskar har om honom.

Chris själv är medveten om det här.

– Det jag dock kan ångra är att jag har varit så privat från början. Jag skulle ha varit mer öppen, men samtidigt har jag inte samma officiella roll som Madeleine. Det är inte min roll att förklara mig, beklagade han sig för Expressen för några år sedan.

Annons

Samtidigt försvarade han sina beslut.

– Det kanske är svårt att förstå, men jag kommer inte kunna vara med på alla stora officiella saker. Jag har mina bolag som jag arbetar stenhårt med och där kan det vara så att en storkund kan ett visst datum som kanske krockar med ett kungligt officiellt tillfälle. Vad ska jag då göra? De här kunderna har inte framförhållning på en månad, det kan handla om att jag får vara tacksam för att jag får en liten lucka i deras schema kommande dagarna, förklarade han för tidningen.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Chris O'Neill har hela tiden varit tydlig med att han inte kommer kunna vara med på alla kungliga tillställningar med prinsessan Madeleine.Jessica Gow/TT

Därför syns Chris så sällan

Genom åren har Chris O'Neill missat en lång rad högtidstillfällen, som nationaldagen samt kungens och kronprinsessan Victorias födelsedagar.

– Chris försöker vara med på sånt här så mycket som han kan, men nu kan han tyvärr inte vara det eftersom han kommer befinna sig i USA för att arbeta ett par dagar, tyvärr, förklarade hovets informationchef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning när han missade Victorias 45-årsdag.

Annons

Allt det här är möjligt genom att Chris O'Neill valde bort en prinstitel när han gifte sig med Madeleine.

– Det var aldrig ett alternativ. Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O'Neill, min far var Paul O'Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst. Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, förklarade Chris själv när han för några år sedan ställde upp i en sällsynt jätteintervju med tidningen King.

I stället har han fortsatt arbeta med sina olika företag. Det är framför allt därför som prinsessfamiljen bott i Storbritannien och senare i USA. Chris O'Neill har gjort karriär inom finansbranschen och arbetar sedan flera år med bolaget Wilton Payments som ordnar betallösningar för storföretag.

Annons

– Jag har suttit vid fyra datorskärmar i tjugo år och arbetat med trading. Jag trivdes men det var dags att gå vidare. Jag hade sysslat mest med två branscher: betalningsprocesser och energi. Nu har jag indentifierat två möjligheter i de två branscherna som jag försöker affärsutveckla. Det handlar om långtidskontrakt så det tar tid att ro dem i land, berättade Chris när han och Madeleine gjorde sitt uppmärksammade besök i SVT:s pratshow Skavlan.

”Försöker vara en närvarande far”

Arbetet tar fortsatt upp en stor del av hans tid. Han har berättat i intervjuer att om han inte sitter och stirrar på en skärm så talar han i telefon – och då kunderna finns i olika länder kan det i princip pågå vilken tid som helst på dygnet.

Annons

Det kanske också är en av anledningarna till att Chris aldrig är med när prinsessan Madeleine representerar vid Svenska kyrkan i Florida.

Men klart är också att Chris O'Neill tar ett stort ansvar för barnen – prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

– Jag försöker att vara en närvarande far, berättade han i intervjun med King.

Det är faktiskt också en av anledningarna till att familjen valt att bo utomlands – även om Chris jobbar mycket och reser en hel del är det enklare att snabbt komma hem till barnen än om de hade bott i Sverige. Hur det blir när de inom kort ska flytta hem till Stockholm återstår att se.

Chris O'Neill tar också mycket av vabbandet i prinsessfamiljen. Han har flera gånger stannat i USA med ett eller flera sjuka barn så att prinsessan Madeleine kunnat resa till Sverige för att delta vid olika evenemang.

Till exempel stannade han i Florida vid nationaldagsfirandet 2019 då både prinsessan Leonore och prins Nicolas var krassliga. Sommaren 2022 försenades också Chris och Nicolas resa till Sverige då prinsen hade ont i öronen och inte var i skick att flyga – resten av familjen fick resa i förväg den gången.

Annons

Utöver familjeliv och arbete får man anta att Chris O'Neill ägnar sin tid i Florida åt fritidsintressena musik och läsning. Han har berättat att han gärna sitter bredvid när Madeleine sträckkollar på The Crown eller Suits men att han då läser en bok i stället för att titta på tv-apparaten.

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, prins Nicolas, prinsessan Adrienne och prinsessan Leonore
Chris O'Neill har sagt att han försöker vara en närvarande far till barnen prinsessan Leonore, prins Oscar och prinsessan Adrienne. Därför ser han till att ta mycket av vabbandet när barnen är sjuka.Shutterstock

Chris O'Neills vänskapskrets

I intervjun med King berättade Chris också att han och Madeleine tycker om att tillbringa sin fritid med goda vänner.

Bland dem märks Natalie och Dag Werner som prinsessparet brukar åka på semester tillsammans med, paret Werner har också varit och hälsat på i Florida. Natalie är ju Madeleines barndomsvän och Dag kommit att stå Chris nära – de är också lika varandra rent utseendemässigt, något som uppmärksammats när de fastnat på bild tillsammans.

Annons

När Chris häromåret gick med i det sociala nätverket Clubhouse, en kortlivad fluga som liknandes vid Heta linjen, fick man också en sällsynt inblick i hans vänskapskrets. Förutom affärsmän som Elon Musk och Mark Cuban valde Chris O'Neill bland annat att följa flera personer från den privata bekantskapskretsen – däribland Jan Dinkelspiel, Gustaf Magnuson, Oscar Kylberg och Sofi Fahrman.

På vänlistan på Clubhouse fanns också Ace of Base-stjärnan Ulf Ekberg samt prins Carl Philips exflickvän Emma Pernald, som fortsatt är nära vän till prinsessan Madeleine.

Foto: TT

Annons