Chris O’Neills motgångar – detaljerna som hovet inte vill avslöja

28 mar, 2021, 15:03 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Chris O'Neill sa upp sin prinstitel för att vara affärsman i den stora världen utanför Sverige. Men han har fram till idag radat upp misslyckanden och gått på dokumenterade bakslag. Hur står det egentligen till med företagandet för Madeleines make? Här reder Svensk Damtidning ut den invecklade väv som är prinsessgemålens bolag och satsningar.
Annons
7 saker du inte visste om Chris O'Neill
7 saker du inte visste om Chris O'Neill

Chris O'Neill överraskade milt uttryckt många efter bröllopet med prinsessan Madeleine 8 juni 2013 då han tackade nej till en prinstitel. Motiveringen var att han skulle kunna fortsätta sin affärsverksamhet, till stora delar baserad utomlands.

Inför giftermålet gick Chris O'Neill ut med att han inte ska jobba med investeringar i bolag som är listade på Stockholmsbörsen eller tar ut mer än en tredjedel av sin avkastning från Sverige.

Efter bröllopet med prinsessan Madeleine1 gick flyttlasset, först till London, sedan till USA och soliga Florida. I Pinecrest, en lummig villaidyll utanför Miami med några av de dyraste adresserna i landet, njuter familjen nu av de exklusiva omgivningarna.

Chris O’Neill tackade nej till prinstiteln efter bröllopet med prinsessan Madeleine.

Tuffa tiden för Madeleine, Chris och familjen

Men hur står det egentligen till med Chris O'Neills företagsverksamhet? För det är inte bara coronanedstängningen i USA som varit tuff för Madeleines make med familj. En rad omständigheter pekar också på att hans affärsrörelse har det kämpigt.

Annons

Samma år som Chris O'Neill, 46, och Madeleine, 38, gifte sig startade han egna företaget Wilton Payments, fokus är betalningslösningar.

Han har tidigare berättat att det innebär mycket jobb och att det kan ta flera år att nå fram till överenskommelser i såna affärer. Och det ser ut som att det kan dröja ytterligare innan det lossnar för mannen som inte ville bli prins.

I augusti 2020 rapporterade Expressen att Wilton Payments gått med förlust i flera år och att själva bolaget är så litet att man inte behöver upprätta någon fullständig årsredovisning, detta går att läsa i en inlaga till brittiska motsvarigheten till Bolagsverket. Företaget ägs av svågern John D'Abo.

Chris O'Neill själv har kommenterat sin verksamhet så här i King Magazine:

– Fokus ligger på att tillhandahålla en tjänst som ger våra amerikanska samarbetspartners affärsmöjligheter på andra sidan Atlanten: Det handlar om stora amerikanska banker, som vi bistår med att hitta kunder, vilka alla är företag inom olika branscher: Det kan vara modeföretag, hotellkedjor och bensinmackskonglomerat. Vi hjälper dem att strömlinjeforma sina betalningsmodeller.

Annons

De siffror som ändå går att få fram visar hur bolagets tillgångar har minskat kraftigt mellan 2018 till 2019. Men de visar också att skulderna har blivit mindre, med 1,5 miljoner kronor till drygt 3,3 miljoner kronor i svenskt pengavärde.

Wilton Payments har, så vitt det går att se, inte varit något vinnande koncept för Chris O'Neill.

– Jag arbetar på det. Det tar längre tid än du tror att utveckla sådana betalningslösningar med stora företag. Du kan komma med en bra idé och ändå tre år senare sitta kvar i samma process, har han tidigare kommenterat det hela för Expressen.

Hovet vill inte berätta

Kungahuset har berättat att Chris O'Neill på egen hand investerat i flera så kallade startup-bolag. Vilka företag det rör sig om, eller inom vilka områden de opererar uppges inte.

Det som står på hovets hemsida är sparsmakat. På hovets hemsida finns Chris O'Neills cv att läsa. En MBA-examen från fina Columbia Business School ska vara startskottet på en succéartad yrkesbana som finansanalytiker. Men vad prinsessans make gjort sedan han 2013 lämnade sitt uppdrag som analyschef på hedgefondbolaget Noster Capital nämns inte alls av kungahuset.

Annons

Chris O'Neill var delägare i företaget, som har sin bas i Västindien och USA. Han är också tidigare anställd på NM Rothschild & Sons och Steinberg Asset management.

Under året som gått har Chris O'Neill prövats hårt i affärslivet. Han har lagt ner flera av sina firmor och helt tagits bort från framskjutna positioner i andra bolag, det visar Expressens granskning för 2020 vidare.

Chris bolag har lagts ner

Förutom bakslaget med Wilton Payments har två bolag, Wilton Partners LLC och Warwick Partners LLC, har lagts ner. I dokument som inkommit till myndigheterna i Florida framgår att båda firmorna är upplösta då de ”har upphört med affärsverksamheten”. Två andra bolag, Wilton Payments LLC och Belgravia Investment LLC, är fortfarande aktiva bolag, men Chris O'Neill har lämnat ledande roller.

Hovets informationschef Margareta Thorgren Expressen angående uppgifterna::

”Herr O'Neill har rad olika bolag som används för att hålla investeringar och andra tillgångar. När de sedan inte längre behövs, löses de upp – vilket är vad man kan förvänta sig. Förutom det ändrar herr O'Neill från exekutiva till icke-exekutiva roller inom vissa (icke-operativa) investmentbolag. De här ändringarna har ingen inverkan på hans aktieägarstatus.”.

Annons

Förutom de nämnda bolagen ska Chris O'Neill även vara partner i ytterligare ett företag, det visar dokument som Svensk Damtidning tagit del av. Bolaget heter Gloucester Rain LLP. När Chris ONeill blev partner i företaget t i maj 2012 var namnet Dr Foster Holdings LLP.

Vilken roll han har i bolaget är oklart, men enligt Companies Houses, engelsk myndighet, register är han en aktiv partner. Dr Foster Holdings LLP har samarbetat med det brittiska hälsodepartementet gällande att undersöka hur sjukvården fungerar för patienterna, sedan ska informationen ges till allmänheten.

Det är en turbulent tid Chris O'Neill har bakom sig affärsmässigt. Ett glädjeämne är dock hans husförsäljning. Efter flytten till Florida togs det för givet att affärsmannen med familj skulle flytta in i hans 309 kvadratmeter stora villa i West Palm Beach. Men Expressen kunde berätta att husets såldes för drygt 32,5 miljoner kronor. Därmed gjorde Chris O'Neill en vinst på 14,9 miljoner kronor.

Annons

Den vinsten kanske behövdes. Under 16 månader hyrde familjen en exklusiv villa. Den utannonserade hyran för det 700 kvadratmeter stora huset låg på svindlande 180 000 kronor i månaden. Och dokument som Expressen har tagit del av visar att Chris O'Neills nya hus köptes i december 2019, för närmare 30 miljoner kronor. Tvåvåningsvillan är på 600 kvadratmeter och har totalt 15 rum. Det finns en rejäl trädgård med poolområde och terrass på baksidan.

Prinsessan Madeleine berättade själv i “Året med kungafamiljen” om livet på andra sidan Atlanten med Chris O'Neill, barnen prinsessan Leonore, 7, prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, 2:

– Det är nästan ett år sedan jag var hemma och det är klart man saknar familj och vänner jättemycket. Barnen frågar nästan varje dag: ”När får vi åka till Sverige?”. Vi alla saknar Sverige jättemycket, sa hon då.

Annons
Annons