Covid-19 skakar kungafamiljen: De kan prins Christian smittat

Prins Christian, drottning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsessan Mary, prins Vincent, prinsessan Josephine

Prins Christian har testat positivt för coronaviruset. Nu finns det en risk att andra medlemmar i den danska kungafamiljen smittats av 15-åringen.

Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!
Slå på ljud

Den danska kungafamiljen har fått sitt första coronafall. Under måndagen meddelade hovet att 15-åriga Christian testat positivt för viruset.

Det omskakande testresultatet kom efter ett lokalt utbrott på prinsens skola i Hellerup. På Instagram kan man se att nyheten har rört upp starka känslor hos det danska folket.

Samtidigt tänker många direkt på prinsens mormor, drottning Margrethe, som med sina 80 år fyllda är i riskgrupp. Men just monarken verkar ha kommit undan.

LÄS MER: Vändningen! Därför väljer Margrethe Marie framför Mary

Prins Christian kan ha smittat andra i kungafamiljen

I pressmeddelandet som det danska hovet skickat ut kan man läsa vilka inom kungafamiljen som prins Christian haft kontakt med.

Som tur är hittar vi varken drottning Margrethe eller hennes 76-åriga syster, prinsessan Benedikte, på listan.

Prins Christian har ju dock träffat sin närmsta familj. Alltså finns det en risk att kronprins Frederik, kronprinsessan Mary och syskonen prins Vincent, prinsessan Isabella och prinsessan Josephine blivit smittade.

Därför kommer familjen att isolera sig hemma i Frederik VIII: s palats tills det är säkert att bryta isoleringen enligt nuvarande riktlinjer.

På inrådan från danska myndigheter ska hela familjen testas, meddelar det danska hovet.

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia insjuknade i covid-19

För drygt två veckor sedan befann sig vår egen kungafamilj i en liknande situation. Då testade prins Carl Philip och prinsessan Sofia positivt för viruset.

Även här fördes tankarna direkt till kungligheter i riskgrupp, vilket är kung Carl Gustaf och drottning Silvia på grund av ålder, samt prins Daniel på grund av en njurtransplantation.

Här kunde vi dock snabbt andas ut – alla övriga medlemmar i kungafamiljen fick tillbaka negativa coronatest.

Foto: TT