Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Okända relationerna i Europas kungahus

28 nov, 2020, 07:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Privata relationer, släktband och nära vänskaper.Svensk Dam reder ut – så hänger allt ihop!
Annons
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!Brand logo
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!

Vi ser kungligheterna mingla glatt på bröllop, dop och födelsedagskalas, men är det för att de är just kungliga eller för att de har en nära relation? Ja, sanningen ligger nog någonstans däremellan. Alla är nämligen släkt med alla i Europas kungahus, men många är också vänner på det privata planet – och lite extra nära relationer finns i de nordiska kungahusen. Vår egen kung har en mycket god kontakt med sin kusin och regentkollega, drottning Margrethe av Danmark.

Victoria, Frederik och Haakon
Våren 2009, samma dag som Daniel fick en ny njure, var Victoria på Grönland med vännerna och kollegorna Frederik och Haakon.

Och de tre tronföljarna som står på tur; Frederik i Danmark, Haakon i Norge och Victoria i Sverige, har alltid haft en nära relation och har stöttat varandra sedan unga år. De umgås idag gärna med sina respektive familjer, och det händer att de semestrar ihop.

Annons

Daniel och Mette-Marit har en speciell relation

Lite oväntat så har Daniel och Mette-Marit en speciell, nära relation. De kommer bägge från små omständigheter, är jordnära personligheter och man ser dem ofta skoja ihop. På en skidtävling såg vi till och med hur Daniel gav en skrattande Mette-Marit fingret – vilket förmodligen hängde ihop med norrmännens överlägsenhet i skidspåret!

Prins Daniel och Mette-Marit
Alltid retsamheter och skratt mellan Daniel och Mette-Marit!

Men även Victoria har en egen, nära relation med kronprinsessan Mette-Marit, samt med hennes svägerska, prinsessan Märtha Louise. Mette-Marit är även mycket god vän med Mary i Danmark. De är ju bägge kronprinsessor men också ”flickor av folket”, jämngamla och flerbarnsmammor. Och faktum är att det var när de ungefär samtidigt blev mamma till varsin tronarvinge som deras vänskapsrelation växte sig ännu starkare.

Annons

Sov över hos Mette-Marit och Haakon

När Mette-Marit och Haakons dotter, prinsessan Ingrid-Alexandra, konfirmerades i augusti förra året stod både Mary och Frederik på gästlistan. Det danska kronprinsparet fick dessutom spendera natten i det norska kronprinsparets privata residens – gården Skaugum.

Kronprinsessan Victoria och Mette-Marit
Victoria och Mette-Marit har en riktigt nära vänskapsrelation.

Även utanför de kungliga plikterna brinner Mette-Marit och Mary för en gemensam hjärtesak – flickor och kvinnors rättigheter. Kronprinsessorna träffades till exempel i Malaysia 2013, under den globala konferensen Women Deliver. Och de sammanstrålade även under samma tema senare i Köpenhamn. Även kronprinsesskollegorna Mette-Marit och Victoria jobbar gärna ihop när tillfälle gives, exempelvis på miljökonferensen EAT i Stockholm.

Annons

Semestrade med Willem-Alexander och Máxima

Nederländernas kung Willem-Alexander och vår egen kronprinsessa Victoria trivs också väldigt bra i varandras sällskap – de två familjerna har bland annat semestrat tillsammans i Willem-Alexander och Máximas privata villa på den spanska solkusten.

Nederländernas kung Willem-Alexander och kronprinsessan Victoria
En gång i tiden kopplades Victoria och Willem-Alexander ihop som par – nu umgås de som vänner med sina familjer.

Men vår svenska kungafamilj umgås gärna privat även med sina grekiska kollegor; så var till exempel en stor del av familjen på plats när grekiske prins Nikolaos gifte sig med sin Tatiana på den grekiska ön Spetses.

De europeiska kungafamiljerna är också faddrar till varandras barn i hög utsträckning; Victoria är fadder till prins Christian, kronprinsessan Catharina Amalia, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Constantine Alexios av Grekland. Mette-Marit är också fadder till prins Christian, och dessutom till lillprins Oscar. Och kronprinsessan Mary är fadder till prinsessan Estelle – ett hedersuppdrag hon delar med kung Willem-Alexander. För att bara nämna några!

Mette-Marit och Frederik är faddrar till prins Oscar
Hedersuppdraget som faddrar till Oscar gick bland annat till Mette-Marit och Frederik.

En listig äktenskapsmäklerska

De europeiska kungahusens släktskap kan vara rätt förvirrande, vilket inte är så konstigt. Ända fram till ungefär mitten av 1900-talet var det ju väldigt viktigt att en kunglighet gifte sig med någon av rätt börd – och allra helst en annan kunglighet. Och den som verkligen satte det här i system var britternas egen powerdrottning Viktoria; 152 cm kort, mor till nio barn och en förslagen äktenskapsmäklerska.

Drottning Viktoria
Drottning Viktoria gifte bort alla sina nio barn i smarta allianser med Europas kungahus. Det är därför alla är släkt med alla!

Och drottning Viktoria gifte bort alla sina nio barn i olika strategiska allianser. Åtta av de nio barnen gifte sig kungligt (det var bara prinsessan Louise som fick nöja sig med en skotsk hertig!). Hennes tanke var att detta jättelika nätverk av kungliga släktband skulle hjälpa till att skapa fred och stabilitet i Europa. En god tanke, får man säga!

Annons

Det minskade dock förstås urvalet av tilltänkta partners betänkligt, och ledde till att man idag hittar ättlingar till drottning Viktoria i så gott som alla Europas kungafamiljer.

Kronprinsessan Victoria och drottning Margrethe
En dansk prins blev plötsligt kung av Norge – men i skidspåren hejar man på sitt eget land!

Erbjöds plötsligt en tron

Vi kan börja med Viktorias äldste son; den blivande kungen Edvard VII. Hans dotter, prinsessan Maud, gifte sig med prins Carl, andre son till Danmarks kung Frederik. Som andre son hade han ju ingen förväntan att hamna på någon tron – men så upplöstes unionen mellan Norge och Sverige, och Norge var i behov av en kung.

Man beslöt då att ge tronen till Danmarks prins Carl – ett beslut där hans hustrus koppling till det mäktiga brittiska kungahuset spelade en viktig roll. Det danska prinsparet Carl och Maud blev därför kung Haakon VII och drottning Maud av Norge.

Släktträff på norska Mågerö 2015: Victoria, Estelle, Haakon, Sverre Magnus, Mette-Marit, Christian, Ingrid Alexandra, Isabella, Mary, Josephine, Frederik och Vincent.

Paret fick bara ett barn, Alexander, som blev Olav, kronprins av Norge. Och han blev sedermera pappa till dagens kung Harald. Detta betyder att kung Harald och drottning Elizabeth är sysslingar, samt barnbarnsbarn till kung Edvard VII.

Annons

Dog i blodförgiftning under graviditeten

Vi går vidare med drottning Victorias sjunde barn, prins Arthur. Han fick bland annat dottern Margareta, som gifte sig med Sveriges blivande kung Gustaf VI Adolf. Det var hon som gick under smeknamnet Daisy och lät anlägga den berömda parken vid familjens sommarslott Sofiero.

Kronprinsessan Margareta
Kronprinsessan Margareta med två av sina barn, Carl Johan och så Ingrid, som blev drottning av Danmark.

Kronprinsessan Margareta fick fem barn; Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan. Hon var höggravid med sitt sjätte barn när hon avled i blodförgiftning vid 38 års ålder. Kronprinsessan Margaretas äldste son, Gustaf Adolf, är alltså vår nuvarande kungs pappa – han som omkom i en flygolycka, ni vet.

Sedan är ju vår kung också släkt med både det belgiska och det holländska kungahuset. Det belgiska släktskapet går via prinsessan Astrid, sondotter till Oskar II och yngsta dotter till prins Carl och Ingeborg av Danmark. Hon gifte sig med kronprins Leopold av Belgien, och blev sedermera mor till tre barn och drottning. Det betyder att dagens kung Philippe är brylling till vår kung Carl Gustaf.

Carl Philips bröllop
Livat och glatt på Carl Philips bröllop!

Sveriges prinsessa blev drottning av Danmark

Kungens släktskap till det nederländska kungahuset går via hans mamma Sibylla, som var syssling med kung Willem-Alexanders mormor, drottning Juliana.

Annons

Kronprinsessan Margareta och kronprins Gustaf Adolfs enda dotter, Ingrid, gifte sig med blivande kung Frederik IX av Danmark och blev alltså drottning av Danmark. Paret fick tre döttrar; (drottning) Margrethe samt prinsessorna Benedikte och Anne-Marie.

Margrethe är sedan 1972 Danmarks regent, medan lillasyster Anne-Marie är gift med exkung Konstantin av Grekland. Det här betyder att vår kung är kusin med Danmarks drottning Margrethe, men också med Greklands exdrottning Anne-Marie.

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf
Drottning Margrethe har en speciell relation med sin kusin, kung Carl Gustaf.

Släkt med sin man

Anne-Marie är också släkt med sin egen make, exkung Konstantin av Grekland. Konstantins familj härstammar nämligen också från Danmark: Hans farfar, kung Georg I av Grekland, föddes som prins Vilhelm av Danmark. Den nye kungen tillsattes efter en stormaktsöverenskommelse sedan hans företrädare hade avsatts vid en militärkupp. Med en kungason från det neutrala Danmark på tronen hoppades man på lugn och ro i Grekland, som på den tid (mitten av 1800-talet) var ett av Europas oroligaste hörn.

På sagobröllop hos släkten i Grekland 2009.

Det är därför medlemmarna av det grekiska kungahuset kan titulera sig prinsar och prinsessor av Danmark. Och exkung Konstantin är också (precis som så många andra!) barnbarnsbarnbarn till drottning Viktoria. Konstantins syster Sofía gifte sig senare med exkung Juan Carlos av Spanien, vilket betyder att Konstantin är morbror till dagens spanske kung, Felipe.

Drottning Margrethe och kung Harald
Margrethe och Harald känner varandra väl och har samma slags humor.

Charles och Felipes särskilda relation

Men, undrar nu den minnesgode – är inte drottning Elizabeths make Philip en grekisk prins? Jo det stämmer alldeles utmärkt, han föddes på Korfu som Philippos, prins av Grekland och Danmark. Prins Philip är också barnbarn till ovan nämnde Georg I (han som föddes som dansk prins). Det betyder att prins Philip är kusin med kung Konstantin, och prins Charles är alltså syssling med kung Felipe av Spanien.

Annons

Men prins Philip är inte bara ingift i det brittiska kungahuset, han är även – precis som sin hustru! – barnbarns barnbarn till drottning Viktoria. Prins Philip, som i hela sitt liv har tvingats gå två steg bakom sin hustru, kan därmed i egen rätt göra anspråk på den brittiska tronen. Dock står omkring sjuhundra personer före honom i den brittiska tronföljden

DROTTNING VIKTORIAS BARNBARNS BARNBARN

· Drottning Elizabeth II av Storbritannien

· Prins Philip, hertig av Edinburgh

· Kung Carl XVI Gustaf av Sverige

· Kung Harald av Norge

· Drottning Margrethe av Danmark

· Exdrottning Anne-Marie av Grekland

· Exkung Konstantin av Grekland

Annons