Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel om beslutet med Victoria efter 10 år: "Sorgligt"

06 jun, 2024, 10:00 
För tio år sedan fattade kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett beslut. Nu bekräftar Daniel anledningen bakom det hela.
Annons

Det har gått fjorton år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel sa "ja" till varandra – och deras liv förändrades för alltid.

Sedan dess har mycket hänt. De har fått två barn, och arbetat hårt och mycket för kungahuset.

För tio år sedan grundade kronprinsessparet också Prinsessan Estelles kulturstiftelse – som nu vuxit ännu mer!

Här överraskar Estelle alla!Brand logo
Här överraskar Estelle alla!

Prinsessan Estelles överraskning – på stora dagen

Ja, det var 2010 som Victoria och Daniel bestämde sig för att dra igång en kulturstiftelse i dotterns namn. Idag har den vuxit rejält, och nu står fem permanenta verk ute på Djurgården för allmänheten att ta del av – helt gratis, året om!

Annons

Varje år växer utställningen i Prinsessan Estelles skulpturpark med ett verk, och i slutet maj invigdes årets nytillskott: The Inner Flow of Life av den italienske konstnären Giuseppe Penone.

Det är en tio meter hög, gjord i granit och brons, och är minst sagt värt ett besök för alla konstintresserade.

Prinsessan Estelle själv var på plats med Victoria när prins Daniel invigde skulpturen – för första gången!

Prins Daniel, den italienska konstnären Giuseppe Penone, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria under invigningen av den nya skulpturen "The Inner Flow of Life" av Penone i Prinsessan Estelles skulpturpark på Djurgården
Prins Daniel, den italienska konstnären Giuseppe Penone, prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria framför pampiga "The Inner Flow of Life".Pontus Lundahl/TT
Annons

Prins Daniel om beslutet med kronprinsessan Victoria

I samband med invigningen gjorde prins Daniel en intervju med TV4:s Anders Pihlblad, som sändes i Nyhetsmorgon under onsdagsmorgonen. Då berättade Daniel mer om beslutet han och Victoria fattade där för tio år sedan:

– Vi såg en hel del spännande konst i form av skulpturer, både i Sverige och utomlands, och kände att det här vore någonting för Djurgården! I samma veva som det blev jag kontaktad av ett galleri här i Stockholm som ville göra tillfälliga utställningar på Djurgården, så under tre år var det en tillfällig utställning, per år, säger han och fortsätter.

Anders Pihlblad intervjuar prins Daniel
Foto: TV4

–Men när hösten kom och det skulle plockas bort kände vi att det här är ju sorgligt! Varför ska vi inte ha något permanent istället?

Sagt och gjort, nu står skulpturerna där året om! Och prins Daniel berättar att han har en förhoppning att parken fortsätter växa i många år framöver.

Foto: TT

Annons