Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här blir Victoria personlig – avslöjar känslosamma barndomsminnet

05 jun, 2024, 10:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Kronprinsessan Victoria blir personlig i sitt tal!
Annons

Vilken start på veckan för prins Oscar!

Han fick äran att följa med mamma kronprinsessan Victoria på jobbet när hon skulle inviga Naturhistoriska riksmuseets nya basutställning "Värld av vatten".

Rios härliga äventyr med Victoria i skärgården!Brand logo
Rios härliga äventyr med Victoria i skärgården!

Kronprinsessan Victoria tog med sig Oscar till jobbet

Utställningen berättar om livet i haven och vattnets betydelse för vår planet genom fyra olika teman; Vattenplaneten, organismers anpassning till vatten, svenska vatten samt människans påverkan på vattenmiljöer.

Därför är det inte så förvånande att just Victoria tog sig till vad som kallas för "naturens palats".

Victoria blir personlig – berättar om barndomsminnet

I och med invigningen ställde sig Victoria framför gäster, personal och press för att hålla ett tal.

Annons

Och hon inleder det hela lite extra speciellt – nämligen med att bli personlig.

– När jag var barn hade jag en snigel, eller kanske rättare sagt en liten snäcka, som jag döpte till Johanna. Jag hittade Johanna en sommar på Öland och envisades med att ta henne hem till Stockholm, börjar Victoria och fortsätter:

– Det gick bra till en början. Men så blev det kallt. Och jag insåg att Johanna kanske inte skulle överleva vintern. Hur övervintrar en snäcka? Så jag frågade mamma och pappa vad jag skulle göra. De visste inte, men tog kontakt med Naturhistoriska riksmuseet. Svaret lät inte vänta på sig. Vi var hjärtligt välkomna för att få veta mer.

"Tog min oro på allvar"

Kronprinsessan berättar att hon packade ner sin snäcka i sitt terrarium och begav sig iväg till museet tillsammans med kungen och drottningen.

Annons

På plats möttes de av experter, som svarade på alla möjliga frågor den då unga kronprinsessan hade. Det gjorde att Johanna överlevde vintern – till Victorias stora glädje.

– Jag är än i dag tacksam över att Naturhistoriska tog min oro på allvar! Och för att personalen så pedagogiskt förklarade för mig vad som krävdes för att Johanna skulle överleva. Jag har allt sedan dess – och nu så här många besök senare - stor respekt för er gedigna kunskap och pedagogiska sätt. Och jag vet att ni även i dag arbetar med att öka ungas förståelse och omtanke för naturen.

Annons