Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels kompis i chock efter avslöjandet om prinsen: ”Höll på ramla baklänges”

11 jan, 2024, 20:38 

Prinsens kompis trodde inte sina ögon.

Annons

2010 sa Daniel Westling "ja" till sin kronprinsessa, och han blev officiellt prins av Sverige. Det innebar en hel del omställningar och nya regler – som Daniel tagit sig ann med bravur.

Under hela tiden har han också hållit sig kvar vid sina rötter, som finns i Ockelbo. Där har vännerna fått se Daniel gå från vanlig till kunglighet, med allt vad det innebär.

Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!Brand logo
Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!

Prins Daniels vänkrets – så vet han att de är lojala

En princip som Daniel hållit hårt på sedan han blev prins, var kontakten med sina gamla vänner och livet i Ockelbo. Trots hans fullspäckade schema och tunga kontaktbok har han fortfarande kontakt med sina barndomsvänner.

– Jag skulle vilja säga att majoriteten av de jag umgås med kommer från Ockelbo. Vi är vänner för livet, sa han till GD 2011.

Annons

Ja, under alla Daniels 13 år som kunglig har han sett till att hålla fast vid sina lojala vänner, de som känt honom innan han gifte sig med Sveriges framtida drottning.

För med all berömmelse och status som kommer med hans titel, kommer också med ett pris.

– Han kan inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger historiken Herman Lindqvist.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på basket 2003
Tiden rusar iväg! Här är Victoria på basket med pojkvännen Daniel 2003.

Prins Daniels kompis tappade hakan efter avslöjandet

När prins Daniel intervjuades av Carina Bergfeldt i samband med sin 50-årsdag berättade han att det fortfarande är Ockelbo-vännerna som gäller i hans grabbgäng:

Annons

– Jag fyller ju 50 och i det här gänget har jag känt de flesta sedan jag var fem-sex år. Vi har på något sätt varit vittnen till varandras liv och vi har funnits där i med- och motgång. Vi känner eller har känt varandras föräldrar. Det är viktiga relationer.

Och tänka sig vad de varit igenom tillsammans. De har fått följa hur Daniel plötsligt blivit känd för hela Sverige, ja – Europa, och följs av SÄPO-vakter nästan överallt.

I en smått ikonisk intervju, som Daniel gjorde med Arbetarbladet 2011, fick vi veta mer om kompisarnas reaktion på att hans nya kärlek var Sveriges kronprinsessa.

– När en av dina vänner i Ockelbo fick syn på den första löpsedeln med budskapet att du var kronprinsessans hemliga pojkvän, höll han på att ramla baklänges. Vad skulle du själv ha tänkt om du hade sett den löpsedeln med någon av dina vänner i din roll? frågar reportern.

– Jag hade nog ramlat bakåt jag också. Rakt baklänges, konstaterar Daniel då.

Foto: TT

Annons