Daniels markering mot kungen – efter hårda orden om Victoria: ”Garanterat”

05 jan, 2023, 10:30 

Prins Daniel markerar efter kung Carl Gustafs utspel i SVT.

Annons

Kung Carl Gustafs uttalande om successionsordningen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar har fått stor medial uppmärksamhet och stenhård kritik.

Kungen kontroversiella uttalande chockar
Kungen kontroversiella uttalande chockar

I dokumentären riktar han hård kritik mot det riksdagsbeslut som ändrade den svenska tronföljden och gjorde att prins Carl Philip blev av med sin kronprinstitel.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i dokumentären.

Kung Carl Gustaf i dokumentären Sveriges sista kungar
Kung Carl Gustaf har fått hård kritik efter sin medverkan i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Johan T Lindwall om intervjun i SVT

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall var kritisk till uttalandet och tyckte det var konstigt att kungen inte släppt beslutet, trots att det gått över 40 år.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

– Victoria tycker nog inte det är speciellt roligt att höra kungens ord. Ända sedan låg ålder har hon förberetts för att en dag bli statschef och drottning av Sverige – ett jobb hon tagit på väldigt stort allvar, säger han till Svensk Damtidning.

– Kungens ord underminerar henne och måste vara ett hårt slag mot allt arbete kronprinsessan lagt ned. Det är inte konstigt om hon blir både sårad och besviken.

Kronprinsessan Victoria
Johan T Lindwall tycker att kung Carl Gustafs ord ”underminerar” kronprinsessan Victoria.

Daniels markering mot kungen

Prins Daniel är heller inte nöjd med kungens senaste utspel om Victoria. Han kommer med all sannolikhet ta ett samtal med sin svärfar och berätta vad han tycker om den omtalade SVT-intervjun.

Annons

– Om inte Daniel redan haft ett samtal med kungen om detta så kommer det garanterat att ske, säger Johan T Lindwall.

Prins Daniel är inte nöjd med kung Carl Gustafs ord i SVT
Prins Daniel är allt annat än nöjd med kung Carl Gustafs utspel i SVT.

Kronprinsessfamiljens julfirande i Ockelbo

Victoria har haft en intensiv höst och vinter, med flera kungliga uppdrag i kalendern. Just nu njuter hon av lite julledigt tillsammans med Daniel och barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.

Julafton tillbringades hemma hos Olle och Ewa Westling i Ockelbo. Det kedjeröda faluhuset har som bekant fungerat som en fristad för kronprinsessafamiljen.

På lördag fyller dessutom Olle 78 år och då kommer familjen garanterat vara på plats för att fira honom.

Annons

Dagen efter reser kronprinsessan Victoria till Sälen med kungen och drottningen, vilket blir deras första uppdrag tillsammans efter den kritiserade intervjun. Däremot följer inte prins Daniel med till Sälen.

Ewa och Olle Westlings hus i Ockelbo
Ockelbos mest kända hus: Här bor Ewa och Olle.

Foto: TT

Annons