Daniels rörande gest för Sofia – gick emot alla

Daniels rörande gest för Sofia – gick emot alla
Prins Daniel var en av de första som gav sitt offentliga stöd till Sofia – så här gick det till.
Annons

Det är inte alltid lätt för en ny person att bli accepterad i kungafamiljens innersta kretsar, särskilt inte med omgivningens blickar ständigt vända mot en. Det var något prinsessan Sofia fick erfara i början av hennes och Carl Philips förhållande.

Annons

Innan prinsessan Sofia var en etablerad medlem i kungahuset deltog hon i en välgörenhetstillställning för Unicef, Operakällaren Trophy, ett evenemang som lockar många av kungens och kungafamiljens nära och mer avlägsna vänner. I folksamlingen fanns säkert en och annan som var skeptisk till Sofias närvaro, men så annonserades det att prins Daniel skulle vara på plats.

Annons

Svensk Damtidnings chefredaktör var där, och insåg att det skulle bli ett gyllene tillfälle att fånga Daniel och Sofia på bild tillsammans för första gången. Han skulle visa sig ha rätt, och det som sedan utspelade sig skulle tydligt visa att han nu accepterade Sofia fullt ut som en del av kungafamiljen. I sin bok beskriver Johan T Lindwall scenen.

– In i salen kommer plötsligt Daniel. Sedan han fått sin prinstitel vid bröllopet var det brukligt att alla ställde sig upp vid hans ankomst till en lokal. Det var en kunglig regel, men också ett sätt att visa respekt för en kunglighet, som Daniel ju numera var, skriver Johan T Lindwall i sin bok ”Victoria – prinsessa och mamma”.

Annons
Numera är det så här vi är vana att se kungafamiljen när de alla samlas på samma ställe, som en stor familj!

Daniel hade liknande erfarenheter

Daniel hade själv en gång gått igenom samma sak som Sofia och visste hur oerhört tuff kungafamiljen kunde vara. Daniel tänkte göra allt för att hjälpa Sofia in i familjen och ett sätt var att visa sitt stöd.

– När allt var över reste sig alla gäster för att än en gång visa sin respekt för hans prinstitel. Istället för att gå ut ur lokalen tog han nu sikte på Sofia Hellqvists bord. Inför alla gäster omfamnade han henne och blev stående ett bra tag med henne. Det var definitivt en markering. Här inför kungens vänner och andra som kände kungafamiljen visade han klart och tydligt vems sida han stod på. Det var Sofia Hellqvist som gällde och det var ingen tvekan om att det gjorde henne rörd, skriver Johan i boken.

Annons
Daniel var en av de första som gav sitt offentliga stöd till Sofia.

Daniels val att uppmärksamma och öppet välkomna Sofias närvaro på det här sättet gjorde att han växte även i svenska folkets ögon. Efter att de första bilderna på Sofia och Daniel tillsammans hade publicerats strömmade läsarmejlen i till Johans inkorg.

– Jag fick en enorm respons. Alla var positiva och tyckte att det var oerhört starkt gjort av Daniel. Än en gång hade han vuxit i det svenska folkets ögon.

Vi vet alla hur det gick sedan. För fem år sedan fick prins Carl Philip äntligen sin Sofia vid deras vigsel i Slottskyrkan i Stockholm, och nu har hon i många år varit en självklar och älskad medlem av kungafamiljen!

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

23 kommentarer till “Daniels rörande gest för Sofia – gick emot alla”

 1. Lotta skriver: 1 augusti, 2020

  Ännu en artikel som vi har läst några gånger tidigare, nyhetstorka.


 2. Leo skriver: 1 augusti, 2020

  Pr D kände säkert också att nu kunde han koppla lite, alla blickar skulle riktas mot S, som än idag av många inte anses passande som prinsessa.


 3. Fundersam skriver: 1 augusti, 2020

  De två hade varit ett lämpligt par, att inte de har hittat varandra på Stureplan.


 4. Catrin skriver: 1 augusti, 2020

  Personligen mår jag illa vid tanken på att ställa mig upp av respekt för en person som gift in sig i denna familj, särskilt när man vet att brist på utbildning inte bara inte är ett hinder, utan snarare verkar ses som en tillgång i dessa kretsar. Att Daniel “stöttade” Sofia är väl inte överraskande…han ansågs ju inte heller duga som gemål till en kunglig, och fick utstå sin beskärda del av (i mitt tycke befogad) kritik.
  Att Daniel och Sofia av vissa hyllas för hur väl de anpassat sig till sina nya roller säger mer om rollerna (utan innehåll och betydelse) än deras faktiska insatser.
  När ska svenska folket ta avstånd från det fjäskande som följer med dessa hittepå-titlar och avskaffa detta medeltida system?!


  1. Saras skriver: 3 augusti, 2020

   Delar din åsikt Catrin.


  2. IngridR skriver: 3 augusti, 2020

   Catrin
   Instämmer i din kommentar – i synnerhet den första meningen. Dock gillar jag Daniel som person och är övertygad om att HAN helst hade föredragit att hans tillkommande varit en helt vanlig person.


 5. Gilla skriver: 1 augusti, 2020

  Är det Daniel som bestämmer i Kungafamiljen??


 6. Tuuli Kronqvist skriver: 1 augusti, 2020

  Hienoa Daniel !
  Näin kunniallinen ja oikeuden mukainen ihminen tekee.


 7. PernillaA skriver: 3 augusti, 2020

  Reste sig människorna upp och sedan går Daniel bort och talar och kramar Sofia, fick de inbjudna stå och vänta tills han hade talat färdigt ?


 8. ananas skriver: 3 augusti, 2020

  Skriv nåt nytt istället för sådant ni skrivit redan tidigare.
  Det händer en hel del i de andra kungahusen i Europa!


  1. Ulla Lundell skriver: 3 augusti, 2020

   Skriv om de vackra halsbanden, tiarorna och andra smycken som finns i kungahusen i Europa hur de kom dit där de är i dag.

   Ulla


 9. HMA skriver: 4 augusti, 2020

  Det är inget nytt iof att kungligheter allierar sig med folk ur lägre klass- om jag får uttrycka mig så.
  Det skapar en annan lojalitet eftersom personen i fråga blir mer beroende av dem, än om det hade varit någon adlig bildad person med många starka åsikter och kopplingar själv.

  Fast just äktenskap har mer ofta fram tills modern tid handlat mer om ‘kaka söker maka’ – allianser mellan olika länder och kungliga familjer (se Danmark- Grekland- Spanien tex)

  Men det är inte kungligheterna som valt statsskicket – de sitter där de sitter..


  1. Anna skriver: 4 augusti, 2020

   HMA,
   Intressant sociologisk betraktelse, det har jag aldrig tänkt på…men det du säger låter rimligt. Två kungliga egon under samma tak kan nog bli för mycket…då är det bättre om den ena parten s a s vet sin plats redan från början.


 10. Ingrid skriver: 4 augusti, 2020

  Dessa två passar som hand i handske – med varandra.


 11. PernillaA skriver: 4 augusti, 2020

  bara för att folk är adliga är de inte bildade.
  De flesta får sin examen på Lundsberg
  lägre klass innebär nte att man är mindre utbildad, det är så i kungahuset men inte förövrigt
  I så fall skulle alla akademiker vara adliga


 12. Daga skriver: 6 augusti, 2020

  Hade han velat äkta en vanlig tjej hade han väl inte börjat prassla med Victoria.Daniel har storslagna tankar bakom sitt vardagliga yttre.Han blir aldrig regent men han är kung i sitt hem och i familjen.Victoria med sin ålderdomliga uppfostran ser upp till sin make och man.Han bestämmer var skåpet ska stå.


  1. IngridR skriver: 6 augusti, 2020

   Gissningar eller fakta, angående Daniel?


 13. Daga skriver: 6 augusti, 2020

  Jag känner människor med hög utbildning men som är föga bildade.


  1. Ingrid skriver: 6 augusti, 2020

   Menar du att Daniel är bildad?


 14. Fundersam skriver: 6 augusti, 2020

  Victoria har inte fostrats på rätt sätt för att bli regent, tycker jag. Hon verkade vara klängig i överkant och Daniel tog chansen att klättra, höga tankar om sig själv precis som Silvia och Sofia.


 15. ingalisa skriver: 6 augusti, 2020

  Sveriges kungahus är fantastiskt. Förstår Chris som inte ville blanda sig.


 16. Daga skriver: 6 augusti, 2020

  Sofia uppträder i dag som en drottning.


 17. IngridR skriver: 6 augusti, 2020

  Tror inte att Daniel ”siktade högt” som andra ingifta. Tror däremot att det var en ren uppoffring för kärleken. Inga fakta, bara grundat på iakttagelser som visar att han inte älskar rampljuset, men accepterar och inser att det ingår i paketet.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar