Daniels rörande gest för Sofia – gick emot alla

Prins Daniel var en av de första som gav sitt offentliga stöd till Sofia – så här gick det till.

Det är inte alltid lätt för en ny person att bli accepterad i kungafamiljens innersta kretsar, särskilt inte med omgivningens blickar ständigt vända mot en. Det var något prinsessan Sofia fick erfara i början av hennes och Carl Philips förhållande.

Innan prinsessan Sofia var en etablerad medlem i kungahuset deltog hon i en välgörenhetstillställning för Unicef, Operakällaren Trophy, ett evenemang som lockar många av kungens och kungafamiljens nära och mer avlägsna vänner. I folksamlingen fanns säkert en och annan som var skeptisk till Sofias närvaro, men så annonserades det att prins Daniel skulle vara på plats.

Svensk Damtidnings chefredaktör var där, och insåg att det skulle bli ett gyllene tillfälle att fånga Daniel och Sofia på bild tillsammans för första gången. Han skulle visa sig ha rätt, och det som sedan utspelade sig skulle tydligt visa att han nu accepterade Sofia fullt ut som en del av kungafamiljen. I sin bok beskriver Johan T Lindwall scenen.

– In i salen kommer plötsligt Daniel. Sedan han fått sin prinstitel vid bröllopet var det brukligt att alla ställde sig upp vid hans ankomst till en lokal. Det var en kunglig regel, men också ett sätt att visa respekt för en kunglighet, som Daniel ju numera var, skriver Johan T Lindwall i sin bok ”Victoria – prinsessa och mamma”.

Numera är det så här vi är vana att se kungafamiljen när de alla samlas på samma ställe, som en stor familj!

Daniel hade liknande erfarenheter

Daniel hade själv en gång gått igenom samma sak som Sofia och visste hur oerhört tuff kungafamiljen kunde vara. Daniel tänkte göra allt för att hjälpa Sofia in i familjen och ett sätt var att visa sitt stöd.

– När allt var över reste sig alla gäster för att än en gång visa sin respekt för hans prinstitel. Istället för att gå ut ur lokalen tog han nu sikte på Sofia Hellqvists bord. Inför alla gäster omfamnade han henne och blev stående ett bra tag med henne. Det var definitivt en markering. Här inför kungens vänner och andra som kände kungafamiljen visade han klart och tydligt vems sida han stod på. Det var Sofia Hellqvist som gällde och det var ingen tvekan om att det gjorde henne rörd, skriver Johan i boken.

Daniel var en av de första som gav sitt offentliga stöd till Sofia.

Daniels val att uppmärksamma och öppet välkomna Sofias närvaro på det här sättet gjorde att han växte även i svenska folkets ögon. Efter att de första bilderna på Sofia och Daniel tillsammans hade publicerats strömmade läsarmejlen i till Johans inkorg.

– Jag fick en enorm respons. Alla var positiva och tyckte att det var oerhört starkt gjort av Daniel. Än en gång hade han vuxit i det svenska folkets ögon.

Vi vet alla hur det gick sedan. För fem år sedan fick prins Carl Philip äntligen sin Sofia vid deras vigsel i Slottskyrkan i Stockholm, och nu har hon i många år varit en självklar och älskad medlem av kungafamiljen!

Foto: TT