Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels sju svåra år – motståndet inifrån hovet: ”Otroligt taskigt”

07 mar, 2023, 12:00 

När kronprinsessan Victoria fann kärleken i prins Daniel stötte de på stort motstånd.

Annons

Kronprinsessan Victoria har sin lillasyster prinsessan Madeleine att tacka att hon i dag är gift med prins Daniel. Hade hon inte tipsat om gymmet Master training 2001 hade deras vägar aldrig korsats.

7 saker du inte visste om prins DanielBrand logo
7 saker du inte visste om prins Daniel

Det var där som Daniel blev Victorias personliga tränare. Med tiden växte en stark vänskap fram och så småningom landade den i en obeskrivlig kärlek, vars saga än i dag inte har något tydligt slut.

I slutet av februari 2009 gick Daniel ned på knä. Det var en vintrig dag på Drottningholm och Victoria kunde knappt tro sina öron när han ställde den modiga frågan. Jublande svarade hon ja.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Victorias och Daniels motstånd

Förlovningen blev ett kvitto på att deras kärlek hade trotsat alla odds. I flera års tid var det nämligen många kritiker som ansåg att Daniel inte hade attributen för att bli gemål till Sveriges blivande drottning.

– Det många inte känner igen idag är att deras kärlekssaga kantades av en enorm kris där Victoria och Daniel fick utstå oerhörd kritik både från familjen och inifrån hovet, säger kungaexperten Herman Lindqvist i Svensk Dam Förklarar.

Annons

– De sa många gånger till mig att: ”Ockelbo, hö hö hö. Det kommer aldrig att gå. Inte vår kronprinsessa”.

Johan T Lindwall: ”Otroligt taskigt”

Det var en minst sagt snårig väg för prins Daniel och han fick verkligen kämpa för att bli accepterad av det svenska kungahuset. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som har följt Daniels väg till kungahuset, minns den tuffa tiden.

– Han gick i shorts, bar militärbyxor, hoodies, keps. Han kunde inte klä sig och alla gnällde på att han var från Ockelbo. Han kallades i Victorias vänkrets för ”Bonden från Ockelbo”. Otroligt taskigt, säger han.

Annons

Men så till slut fick mannen av folket kvinnan av kunglig börd.

– Det är som beundransvärt är att han stod ut, han flippade inte en enda gång, visade aldrig fingret åt någon fotograf, bad aldrig någon att dra åt helvete, han grät inte ut i någon spalt. Han var som en klippa och det var precis vad Victoria ville ha: en klippa att luta sig mot, säger Herman Lindqvist.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria gifte sig 2010
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria gifte sig 2010.

Vändningen efter sju svåra år

I över 20 års tid har Daniel stått vid Victorias sida i vått och torrt. Tillsammans har de bjudit på flera minnesvärda ögonblick: morgondans i Vietnam och sportiga aktiviteter med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.

Annons

– Daniel har tillfört en vitalitet till det svenska kungahuset, där man har blandat det blåa blodet med vanligt blod, som man brukar säga. Han är en kille med båda fötterna på jorden och har tillfört en trygghet till Victoria. Jag tror aldrig hon hade känt sig så trygg som hon gör idag om det inte varit för Daniel, säger Johan T Lindwall.

– Så småningom accepterade även de (hovet och kungafamiljen reds anm.) att det var på riktigt. Men det tog ju sju år, ska du komma ihåg, säger Herman Lindqivst.

Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Oscar
Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Oscar.

Foto: TT

Annons