Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Danska kronprinsfamiljens fina gest för prins Henrik – tre år efter hans död

Danska kronprinsfamiljen

Danska kronprinsbarnen hade kul på Tivoli i Köpenhamn – men det var samtidigt en gest som skulle ha glatt deras farfar prins Henrik.

Allt om Danmarks kungahus!
Slå på ljud

De är Danmarks svar på Hagabarnen Estelle och Oscar, och i helgen fick vi se dem när de var ute och roade sig i Glassalen på Tivoli i Köpenhamn: Marys och Frederiks barn prinsessan Isabella, 14, prins Vincent och prinsessan Josephine, båda 10.

Det var premiären på Eventyrteatrets föreställning Robin Hood som lockade, och vår danska systertidning Billed-Bladet kunde visa en bild från besöket som ägde rum i lördags eftermiddag:

Den person som tog emot dem, mannen med grått hår och glasögon till vänster i bild, har också en lite speciell historia.

Han heter Fritz Schur och sitter sedan närmare 20 år i teaterns styrelse. Men framför allt var han en av bortgångne prins Henriks närmaste vänner och den ende av dem som var på plats vid prinsens begravning 2018.

Fritz Schur vid prins Henriks begravning

Prins Henriks begravning Fritz Schur

Begravningsföljet samlat efter ceremonin i slottskyrkan på Christiansborg.

Foto: Utrecht Robin/TT

Fritz Schur fick dessutom en mycket hedersam placering kyrkan och det danska hovet uppgav för tidningen BT att detta var enligt prinsens eget önskemål:

– Det var prinsens önskan att han skulle representera vännerna. Fritz var en nära vän till prinsen under många år.

Men vem är då Fritz Schur? Svar: Finansman i Danmarks toppskikt, dansk diplomat, finländsk generalkonsul i Danmark och styrelseordförande i SAS. Han har även varit ordförande i Post Danmark, och sedan 2010 är han kammarherre vid det danska hovet.

Fritz Schur Marcus Wallenberg

Fritz Schur (i mitten) vid en pressträff tillsammans med Marcus Wallenberg år 2012.

Foto: Krister Hansson/TT

Men det var alltså i sin roll som prins Henriks gode vän som han närvarade vid begravningen. Och att kronprinsbarnen Isabella, Vincent och Josephine nu håller kontakten på detta fina vis skulle säkert ha glatt deras farfar.

LÄS MER: Stora förändringen i danska kungafamiljen

LÄS MER: Kronprinsessan Mary i bråk med dottern Isabella

LÄS MER: Nya bilden avslöjar: Den privata sidan av Margrethe

Foto: TT, Faksimil Billed-Bladet.