Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stora förändringen i danska kungafamiljen

12 aug, 2021, 05:00 
Danska kungafamiljen

Det blir en omvälvande höst för kronprinsessan Mary. Inget kommer längre bli som förr.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Ibland är kungliga mammor precis som alla andra. Separationsångesten skonar ingen, och den här gången är det kronprinsessan Mary som är drabbad:

Äldste sonen Christian, snart sexton år, framtida kung och gudson till vår egen Victoria, har flyttat hemifrån. Visserligen bara nio mil. Men i alla fall.

I förrgår började han gymnasiet på den privata internatskolan Herlufsholm i Næstved, söder om Köpenhamn, och den kan man beskriva som det danska svaret på svenska Lundsberg (där prins Carl Philip gick): Anrik och omvittnat tuff.

Prins Christian Kronprins Frederik Kronprinsessan Mary Herlufsholm Kostskole Internatskola
Prins Christian framför nya skolan med pappa Frederik, 53, och mamma Mary, 49. Han blir en av cirka 600 elever.

Här ska prins Christian nu tillbringa de närmaste tre åren, och det betyder att han sannolikt har lämnat pojkrummet hemma på slottet Amalienborg bakom sig för gott. Framöver ska han bo i en av skolans sovsalar – och den kommer han att få dela med upp till 30 andra elever, skriver danska medier.

Från och med nu är det också skoluniform som gäller.

Prins Christian Internatskolan Herlufsholm
Sovsalen på Herlufsholm – prins Christians hem de kommande tre åren.

Sammantaget en stor och omvälvande förändring för kronprinsessan Mary och kronprins Frederik, men det finns tröst. De har fortfarande tre barn kvar hemma. Och skulle prins Christian få hemlängtan är det bara åtta mil till familjen på Amalienborg.

Danska kungafamiljen väljer internatskola

Skoluniform Herlufsholm Internatskola Prins Christian
Uniformen på prins Christians nya skola Herlufsholm.

Det finns en stark internatskoletradition i den danska kungafamiljen, även om prins Christian har gått i ”vanliga” Tranegårdsskolan fram till nu. Hans kusin prins Nikolai tog studenten på Herlufsholm och pappa Frederik och prins Joachim gick på internatskola i Frankrike (École des Roches i Normandie). Drottning Margrethe valde för sin del att gå ett år på brittiska North Foreland Lodge i Hampshire.

Annons

Foto: TT, Keld Navntoft/ Det Danske Kongehus.

Annons