Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vilken dancing queen! Se Mary och Margrethe på dansgolvet

29 okt, 2018, 17:00 
Så här roligt kan man ha det en vanlig onsdagskväll i Köpenhamn! För när danska kungafamiljen bjuder riksdag och regering till fest, då gäller det att alla har med sig dansskorna...
Annons

Visst är de härliga i danska kungafamiljen! Och riktiga nattugglor. När klockan slog 23.00 öppnade drottningen Margrethe balen tillsammans med Bertel Haarder, som är den folketingsmedlem som suttit längst.

Och trots att Margrethe går lite knackigt numera och tog emot sina gäster sittande på en guldstol i Fløjlsgemakket, svävade hon ut på marmorgolvet i Riddarsalen och såg plötsligt hur smidig ut som helst.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Margrethe tar emot sina gäster vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.
Drottning Margrethe lyckas se lika majestätisk ut när hon sitter ner och hälsar.

Se filmen – här öppnar Margrethe balen!

Och missa inte den här filmen, med drottning Margrethe och kronprinsessan Mary som dancing queens… Och det är inte precis vanlig sällskapsdans. Nej, i danska kungafamiljen dansar man kadrilj, rätt så komplicerad i sina turer.

Annons

Bland gästerna den här speciella kvällen fanns alltså folketinget, regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spetsen, samt de danska medlemmarna i EU-parlamentet.

Kronprinsessan Mary i tiara och paljettklänning vid galamiddagen på Christiansborgs slott i Köpenhamn.
Tre prinsessor på rad…
…denna kväll var ju även prinsessan Benedikte med och representerade kungafamiljen i Köpenhamn.
Annons
Drottning Margrethe vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Drottningen seglar in…

En kort stund tidigare hade Hennes Majestät seglat in i Drabantsalen i sin silverräv och sina korallrosa spetsar. Och för er som undrar hur hovlakejerna kan öppna dörrarna i exakt rätt ögonblick, så kan vi avslöja att det finns ett litet runt titthål som de hela tiden håller span i…

Annons
I väntan på dottning Margrethe vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Och så kunde de öppna dörrarna i samma sekund som prinsessan Marie och prins Joachim gjorde entré.

Prinsessan Marie och prins Joachim gör entré vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Kronprinsessan Mary kom näst sist, utan sin Frederik. Han befann sig nämligen på andra sidan jorden, i hennes gamla hemstad Sydney, för att heja fram de danska veteransoldaterna vid Invictus Games.

Annons
Kronprinsessan Mary gör entré vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Kvällens Mary-outfit: ett ålskinns-smalt och riktigt filmstjärneglammigt paljettfodral.

Kronprinsessan Mary i ett paljettfodral vid Drottning Margrethe vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Det var som vanligt dukat i slottets paradrum Riddarsalen, och borden var dekorerade med nypon, paradisäpplen, krysantemum och höstlöv från Fredensborgs slott.

Annons
Dukat i Riddarsalen vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.
De 300 gästerna, i väntan på förrätten. Det ser alltid trivsamt ut när danska hovet dukar till fest.
Kronprinsessan Mary vid galamiddagen på Christiansborgs slott i Köpenhamn.

Kronprinsessan Mary gnistrade vid bord 21.

Annons

Och vad säger ni om menyn? Drottningen bjöd sina gäster på lutfisk-timbal, visserligen med havskräftor, men ändå. Sedan blev det färserad gräsand med pommes fondante och pomeranssås, svamp-tarte och mandeltårta. Samt några glas gott rödvin.

Ett av kuverten vid galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn.

Den danska folketingsmiddagen hålls var fjärde år, det vill säga en gång varje riksdagsperiod, precis som hos oss i Sverige. Här i Sverige ska det ju också bli en riksdagssupé på slottet så småningom, men när vet man inte, eftersom regeringsbildningen drar ut på tiden.

Annons

Under Margrethes middag bjöds det även på underhållning mellan rätterna och man får säga att danska hovets festfixare har glimten i ögat. För efter sopranen Signe Sneh Durholms Mozart-aria var det dags för den här osannolika figuren…  “Smadremanden” spelad av Søren Østergaard, och han får alla danskar att fnissa!

Foto: Ibl, TT, Stella Pictures

Annons