Därför använder kungafamiljen aldrig sitt efternamn

03 maj, 2023, 06:30 
Kungafamiljen

Kungligheternas släktnamn är Bernadotte, men varför använder familjen inte sitt efternamn?

Annons

Kungen benämns i stort sett aldrig med ett efternamn, och det gör inte hans familjemedlemmar heller...

Men varför är det så egentligen?

Kungaparet älskar OS – här är de i publiken!
Kungaparet älskar OS – här är de i publiken!

(Nästan) Alla i Sverige måste ha minst ett efternamn

Personnamnsbruket i Sverige regleras i en lag från 2017. Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn, det står på Institutet för språk och folkminnen hemsida.

När ett barn föds ansöker man hos Skatteverket inom tre månader om vad barnet ska heta i förnamn och vilket efternamn barnet ska ha. Det är vanligt att ha flera efternamn, på grund av att den nyfödda kan ärva båda sina föräldrars namn.

Kungafamiljens efternamn
Man måste folkbokföras med minst ett förnamn och efternamn - om man inte är kunglig det vill säga.
Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Därför använder kungafamiljen inte sitt ätt-namn?

Kungen kommer från ätten Bernadotte, men monarken är inte folkbokförd med ett efternamn - och det är inte hans barn eller barnbarn heller.

I folkbokföringen har kungafamiljen bara en asterisk i fältet för efternamn.

– Kungafamiljen har inga efternamn, av konsitutionell praxis. De är av ätten Bernadotte – men de heter inte Bernadotte. De har bara sina förnamn och sina titlar, säger Svensk Damtidnings hovreporter Helena Wiklund.

En av kungfamiljemedlemmarna sticker ut - han har kvar sitt gamla efternamn som en del av det nya.

– Prins Daniel är det enda undantaget, eftersom han redan hette Westling i efternamn när han gifte sig med kronprinsessan Victoria. Så av folkbokföringsmässiga skäl står han skriven med Bernadotte som efternamn och Westling som mellannamn. Men det är han alltså helt ensam om i kungafamiljen, förklarar hon vidare.

Annons

Sofia, som också en ingift, har asterisk i efternamns-fältet och har alltså blivit av med Hellqvist, som hon hette förut.

Chris O'neill har behållt sin fars efternamn och ett tag var det snack om att Madeleine skulle ta över namnet vid giftermål.

Men prinsessan ville inte ge upp sin titel Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Madeleine. Hon har alltså fortfarande kunglig status och är en del i tronföljden.

Kungen
Kungen med sin namnbricka på OS "Carl Gustaf Bernadotte" står det i röd tusch.

Vad händer när kungligheterna ska stå på listor?

Under OS har vi kunnat se kungens namnbricka vara ifylld med ätt-namnet Bernadotte, i egenskap av ett efternamn. Troligtvis är det för att det är närmast till.

Annons

Även Madeleine och Carl Philip har vid tillfällen använt Bernadotte som sitt "efternamn", till exempel i skolsammanhang.

Foto: TT

Annons