Därför är inte Chris O’Neill prins

därför är inte chris o'neill prins
Chris O'Neill är sin egen och har inget behov av att tillhöra kungafamiljen, i det officiella arbetet. Här är hans egna ord om varför han valde bort prinstiteln.
Annons

När någon gifter in sig i en kunglig familj brukar personen i fråga anta lämplig titel, avsluta all näringsverksamhet och begränsa sina förpliktelser till statsfunktioner, offentliga framträdanden och välgörenhet. Men när Chris O’Neill knöt äktenskapets band med prinsessan Madeleine, år 2013, var det inte riktigt så det gick till.

Annons

Han ville nämligen inte bli prins.

Annons

Istället har Madeleines make fortsatt med sin karriär, som en framgångsrik finansman med hela världen som arbetsplats. Han har, trots det stora allmänintresset, lyckats leva ett självständigt liv utanför det kungliga strålkastarljuset. Men självklart blev Chris beslut, att avstå prinstiteln, en riktig snackis i samband med bröllopet och det har även påverkat Madeleines vardag. Att paret har flyttat fyra gånger på bara sex år beror mycket på Chris arbete. För honom är det inte optimalt att sköta sina affärskontakter från Stockholm. Om familjen hade bott på Hovstallet, permanent, så hade det blivit alldeles för många jobbresor till London och USA.

Chris O’Neills tankar om att bli prins

Att Chris arbete sker utanför offentligheten har även påverkat Madeleine. Hon gör mycket som inte skrivs in i den kungliga kalendern och när hon lanserade sin nya barnbok, Stella och hemligheten, var det utan prinsesstitel. Istället stod det Madeleine Bernadotte på bokens omslag.

prinsessan madeleine chris o
Chris O’Neill är alltid med under Victoriadagen men annars är han sällan med vid kungliga evenemang.
Annons

Däremot var Chris välkommen in i den kungliga värmen redan från start. Madeleine och Chris träffades år 2010 men det var först året efter som de fångades på bild och romansen blev känd. Att kungaparet hade accepterat sin dotters nya pojkvän blev tydligt när han fick en inbjudan till Estelles dop år 2012 – trots att de inte var förlovade.

Så stöttar Chris Madeleine

Men frågan om det någonsin var aktuellt att bli prins har Chris förstås fått vid otaliga tillfällen. Så här svarade han i en intervju med det svenska magasinet King.

– Nej. Det var aldrig ett alternativ. Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst. Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru. Det är en uppgift jag klarar av som herr Christopher O’Neill.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Därför är inte Chris O’Neill prins”

 1. konsttanten skriver: 13 mars, 2020

  Jag har inget emot Chris, han verkar vara en klok och ödmjuk man.
  MEN… han hade inga förutsättningar för att bli prins. Att han blev erbjuden, och nekade, är ett spel för gallerian av uttalande personer.


  1. Anna skriver: 13 mars, 2020

   Varför skulle Chris ha sämre förutsättningar än Daniel att bli prins? Han är både intelligent och hårt arbetande och det kan väl bara vara en fördel för en kunglig person…men det hedrar honom att han tackade nej för att kunna fortsätta vara självförsörjande.


 2. josefin skriver: 13 mars, 2020

  ett varv till pà den här evighetsmaskinen


 3. Desirée skriver: 13 mars, 2020

  Jag tror inte överhuvudtaget att det var aktuellt att ge honom en prinstitel utan i så fall hertigtiteln av Madeleines landskap. Skulle S Dam möjligtvis kunna verifiera sitt påstående?


  1. Ulla Lundell skriver: 13 mars, 2020

   Det har skrivits spaltkilometer förr om varför Chris valde att inte bli prins eller hertig det räcker nu med detta.

   Ulla


 4. IngridR skriver: 13 mars, 2020

  Vad skiljer Chris och Sofia när det gäller erbjudandet till titlar? Kanske någon hängiven rojalist kan upplysa mig.


 5. Leo skriver: 13 mars, 2020

  Konsstanten, enligt dig hade Chris inga förutsättningar att bli prins, det låter som om du jämför, menar du att Sofia hade dessa egenskaper ???


 6. Minna skriver: 13 mars, 2020

  Chris ser mycket trött ut när det gäller kunliga familjefograf.Han måste vara lättnad att inte är prins


 7. konsttanten skriver: 13 mars, 2020

  Chris har amerikanskt och engelskt medborgarskap; måste ha svenskt.
  Hans engagemang för Sverige är noll, vilket vi har förstått, och är typiskt amerikanskt. Svenska socialismen ogillar amerikanare.
  Madeleine ville nog inte bo i Sverige, efter uppbrottet med Jonas.
  Sofia har allt det som krävdes i grunden.


 8. Vanessa skriver: 13 mars, 2020

  Det är ju enkelt. En ingift person kan inte få högre status än sin kungliga make/maka.
  Daniel kunde därför bli prins (för Victorias titel KRONprinsessa är högre).
  Sofia kunde bli prinsessa (eftersom C-P titel prins är högre)
  Chris kunde bli hertig. Att bli prins hade inte gått eftersom han då hade fått högre status än sin fru. Nu valde han att inte få någon titel, men det var alltså aldrig frågan om prinstitel.
  När Victoria blir drottning kommer Daniel att förbli prins. För en drottningmake finns det ingen möglig titel som är högre än just prins/prinsgemål (för han är ju varken kronprins eller kung). Se Prince Philipp i Storbritannien och Prins Claus av Nederländerna.


  1. josefin skriver: 14 mars, 2020

   tack Vanessa. hoppas konsttanten läser o lär av Dig.


 9. Anni skriver: 13 mars, 2020

  Värdelöst vetande


 10. Leo skriver: 14 mars, 2020

  Konsstanten, det var allt lite tunt i argumenten om varför Chris inte var lämplig som prins o lika tunt blev det när du menar att Sofia har allt det som krävdes i grunden oj, oj, oj!!!


 11. Birthe Vejrum skriver: 15 mars, 2020

  Hvor kan du glemme Prins Henrik af Danmark? 🙂


 12. Saras skriver: 16 mars, 2020

  Kungen har strösslat med titlar så till den grad att det påverkat synen på hela vår nationalklenod i negativ riktning.


 13. Essi skriver: 17 mars, 2020

  Bara en tanke kring diskussionen om de kungliga titlarna för ingifta, kungen skulle låtit herr vara herr och fröken bli fru. Varken mer eller mindre.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar