Därför får Archie inte bli prins – stoppas av prins Charles

Prins Harry Meghan Markle Archie

Prins Charles vill göra som vår egen kung och banta kungafamiljen – och det ska vara det som har utlöst kriget med Meghan och Harry.
Grattis Archie 1 år – här är ditt första år i bilder!
Slå på ljud

Nej, det ser inte ut att bli som Meghan och Harry hoppas: Prins Charles tänker inte göra Archie till prins – vilket han egentligen skulle bli, men först den dag drottning Elizabeth går bort och Archies egen farfar blir kung.

De senaste 104 åren har enbart barnbarn till den brittiska regenten haft formell rätt till en prinstitel. Och Archie, 2, är än så länge bara barnbarnsbarn.

LÄS MER: Nya bilder på Archie – så ser han ut i dag!

Drottning Elizabeth Prins Philip Archie Prins Harry Meghan Markle Doria Ragland

Happier days: Nyfödde Archies första möte med drottning Elizabeth.

Men i mars – kort före Oprah Winfrey-intervjun – ska Meghan och Harry ha fått ett bakom-kulisserna-besked om att det inte blir några kungliga titlar för Archie. Och inte heller för Lilibet Diana:

Brittiska medier citerar källor som uppger att prins Charles tänker utnyttja sin rätt när han blir kung och ändra i det så kallade Letters Patent, det dokument från 1917 som reglerar de kungliga titlarna.

Prins Charles och den brittiska kungafamiljens framtid

Prins Charles planerar helt enkelt att göra som vår egen kung Carl Gustaf, som för ett och ett halvt år sedan krympte Kungahuset och uteslöt fem av barnbarnen. Detta för att kunna fokusera på en kunglig kärntrupp.

I både det svenska och det brittiska fallet ska det också handla om att hålla nere de offentliga utgifterna för en växande kungafamilj. Kort sagt spara skattepengar.

Drottning Elizabeth Prins Charles Prins Wiliam Prins George

Gänget det handlar om: Drottning Elizabeth med sina tronarvingar prins Charles, prins William och prins George – tre framtida kungar.

Enligt brittiska medier ska det också ha varit detta (ännu inte offentliga) beslut som fick hertiginnan Meghan och prins Harry att explodera och inleda det offentliga ordkrig som ända sedan i våras har skakat den brittiska kungafamiljen.

Meghan säger dock i Oprah Winfrey-intervjun att det inte är ”the grandeur” – den kungliga glans som häftar vid en kunglig titel – som är viktig för henne och prins Harry. Utan säkerheten och de offentligt betalda livvakter som automatiskt följer med på köpet.

LÄS MER: Meghan sparkade Archies nanny – efter nattlig brand

LÄS MER: Polisen hemma hos Meghan och Harry – efter Philips död

LÄS MER: Experten om Meghan, Harry och namnet Lilibet: ”Krassa skäl”

Foto: TT, Skärmdump.