Därför hålls prins Sverre Magnus borta från rampljuset

Prins Sverre Magnus hålls i bakgrunden i den norska kungafamiljen. Nu vet vi äntligen varför.

Videon kunde inte hittas

Prins Sverre Magnus är något av folkets favorit i Norge. Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marits son har charmat många med sitt spontana och busiga sätt. Vi glömmer inte Norges nationaldag 2017, när han körde en liten dans bakom kung Haralds rygg på slottsbalkongen.

Men vi bjuds rätt sällan på glimtar Sverre Magnus. Ofta får han stå i bakgrunden till förmån för sin syster, prinsessan Ingrid Alexandra. Många har undrat varför.

Prins Sverre Magnus hålls borta

Prins Sverre Magnus hålls i bakgrunden i ganska stor utsträckning.

Historikerna Trond Norén Isaksen har förklaringen.

– Det är för att kung Harald 2002 delade in familjen i kungahuset och kungafamiljen. Kungahuset är kungaparet, kronprinsparet och prinsessan Ingrid Alexandra. Medan Sverre Magnus, Märtha Louise, hennes döttrar och prins Astrid tillhör kungafamiljen, säger Trond till TV2.

– Ingrid Alexandra har sedan hon varit liten haft officiella uppdrag, som att hon tände elden inför ungdoms-OS i Lillehammer och att hon döpt ett räddningsfartyg och så vidare. Sverre Magnus har aldrig gjort något sådant, han har bara varit med på saker där hela familjen har deltagit, som att vinka från slottsbalkongen på 17 maj.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

Mette-Marit är sjuk – detta kan påverka

Det är alltså ett aktivt val att hålla Sverre Magnus i bakgrunden. Men det kan komma att ändras.

– Det har hela tiden var upplagt så att han ska få välja själva i möjligaste mån vad han vill göra i livet. Men så kom den stora motgången, och det är Mette-Marits hälsa. Hon har ju sin kroniska lungfibros som gör att hon blir utmattad, säger Trond.

I och med Mette-Marits sjukdom kan hon behöva skala ner på sina officiella uppdrag. Det betyder en ökad börda för Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra.

– Om det behöver någon som kan avlasta, så har de ingen annan att gå till än prinsessan Märtha Louise, som kör sitt eget race med egna projekt och har få officiella uppdrag, och prins Sverre Magnus. Så det är möjligt att de måste dra in honom i kungahusets arbete i större grad än de först hade planerat, eftersom det kommer att finnas ganska få aktiva medlemmar av kungahuset efter tronskiftet, säger Trond.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset