Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har drottning Elizabeth aldrig varit i Grekland

27 feb, 2019, 08:00 
Elizabeth
Drottning Elizabeth II är troligen den mest beresta monarken någonsin. Hon har rest till 116 länder på officiella statsbesök, men inte till Grekland. Varför?
Annons

Drottningen har åkt till den lilla ö-nationen Tuvalu i Stilla havet, till Ryssland, Kina, Chile, Ghana, Australien och nästan överallt där emellan.

Drottning Elizabeth.

Så det kan ju tyckas överraskande att hon aldrig gjorde det relativt korta stoppet till Grekland, där hennes äkta man Philip, hertigen av Edinburgh, föddes.

Prins Philip är “grekisk prins”, så visst är det konstigt.

Monarkin störtades

Anledningen till att drottningen inte åkt dit sedan hon blev regent är den, tror historikern Hugo Vickers, är att monarkin störtades och det påverkade ju prins Philips familj.

– Prins Philip tycker inte om Grekland, eftersom de lät åtala hans far, prins Andrew, och han riskerade att bli avrättad, säger Hugo Vickers.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

År 1922 var alla tvungna att fly hals över huvud. Prins Philip var bara en baby då och och har sällan återvänd till sitt hemland.

Konstantin
En ung kung Konstantin med sin dansksvenska fru Anne Marie och barnen.

Det är dock inte helt sant att den brittiska monarken aldrig varit i Grekland. Hon har varit där år 1950, innan hon blev drottning, i samband med att kung Paul blev kung. Han var prins Philips kusin. Kort efter det besöket dog kung Paul. Hans efterträdare, kung Konstantin, fick också han fly sitt land och leva i exil när landet blev republik 1973.

Annons

Reser utan pass

Ja, drottning Elizabeth är berest som få. Trots att hon har besökt över hundra länder har hon aldrig behövt visa pass. Anledningen är egentligen enkel. Eftersom de brittiska passen utfärdas i drottningens namn behöver hon förstås inget eget. Drottningen behöver heller inget körkort.

Safirjubileum

Men Elizabeth innehar fler rekord än reserekord. Den 9 september 2015 blev drottning Elizabeth Englands ”mesta” regent. Sedan den dagen är hon den regent i England som regerat allra längst. Den 6 februari 2017 firade hon dessutom safirjubileum – 65 år på tronen. Hon är därmed den första monark i England som innehaft sitt ämbete så länge.

Foto: TT

Läs mer

Annons