Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har prins Daniel inte folkdräkt – hovets svar

06 jun, 2021, 11:11 
Kronprinsessan Victoria i Sverigedräkt Prins Daniel i kostym

Kronprinsessan Victoria firar Nationaldagen i sin Sverigedräkt – men prins Daniel håller hårt i sin kostym. Här är hovets förklaring.

Annons
Världens HÄRLIGASTE kungafamilj – se unika filmerna!Brand logo
Världens HÄRLIGASTE kungafamilj – se unika filmerna!

Kronprinsessan Victoria bär Sverigedräkten och sina många folkdräkter med stolthet, även om hon numera har bestämt sig för att slopa den traditionsenliga och tidigare så obligatoriska Ölandsdräkten på sin födelsedag och bytt till klänning i stället.

Men prins Daniel har envist hållit fast vid sin (oftast mörka) kostym under sina elva år som prins och hertig av Västergötland.

Kronprinsessan Victoria Ölandsdräkt Prins Daniel kostym Kunglig klädkod
Victoria i Ölandsdräkt – medan Daniel matchar med den kritstrecksrandiga businesskostymen.

Kostym är ju helt rätt nivå på klädkoden när Victoria bär folkdräkt eller landskapsdräkt, men det är ändå ett faktum som alltid får många att undra:

Varför får vi aldrig se Daniel i landskapsdräkt? Särskilt när vi firar nationaldagen, som i dag.

Annons

Kungafamiljens klädkod på nationaldagen

Kungafamiljen Nationaldagen Sverigedräkt Kostym Kunglig klädkod
Kostym på herrarna, Sverigedräkten på damerna. Så har den av tradition sett ut – den kungliga klädkoden på nationaldagen.

Så vi bollade frågan om prins Daniel och folkdräkten till Johan Tegel vid hovets informationsavdelning, och han svarade så här:

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett. Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare.

Ingen regel utan undantag alltså – och så här ser prins Daniel ut i sin Ockelbodräkt, med mörka knäbyxor, diskret randad väst och skjorta med vida ärmar: En mycket uppskattad bröllopspresent som han fick när han gifte sig med kronprinsessan Victoria år 2010.

Annons

Så ser prins Daniel ut i folkdräkt

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria båda i Ockelbodräkt folkdräkt
Enda gången vi fått se prins Daniel i folkdräkt. Men så var han också i Ockelbo på officiellt besök. I dag på Nationaldagen får den dock vackert hänga kvar i garderoben.

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons