Därför höll hovet Walther Sommerlaths död hemlig – i sex dagar

walther sommerlath död

Sex dagar. Så länge dröjde det innan hovet gick ut med beskedet om att drottningens bror Walther Sommerlath är död. Under tiden pågick sorgearbetet bakom kulisserna.

Ett ovanligt agerande – som har sin förklaring. Och sannolikt handlar det om de tunga uppdrag som kungafamiljen hade tidigare under veckan. Dels den högtidliga invigningen av Guldbron vid Slussen, där kungen klippte bandet i sällskap av kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Och dels det viktiga länsbesöket, för att uppmärksamma situationen kring Covid-19 i Värmland.

Skulle man ha gått med dödsbudet direkt, så hade fokus flyttats från dessa viktiga uppdrag och till den privata sfären. Och det var en prioritering som kungen ville undvika.

Walther Sommerlath död: Drottning Silvia om sorgen

Så trots att Walther Sommerlath gick bort i fredags kväll, så sände man alltså ut den officiella kommunikén först i dag, torsdag. Den löd:

Walther Sommerlath, bror till Hennes Majestät Drottningen, avled fredagen den 23 oktober 2020 i en ålder av 86 år. Han somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger Hennes Majestät Drottningen.

Walther Sommerlath Ingrid Sommerlath Drottning Silvia

Drottningen sörjer sin bror Walther, här med sin fru Ingrid.

Utanför familjen var det inte känt att Walther Sommerlath var sjuk. Däremot uppmärksammade vi att han sedan i början av oktober var skriven på Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla bostad Nedre Sjöflygeln som ligger 50 meter från själva slottet.

Då ville hovet dock inte säga något om anledningen till att han hade flyttat till Sverige.

– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

– Men i övrigt är detta privata familjeangelägenheter och ingenting som hovet kan uttala sig om.

LÄS MER: Prinsessan Estelle – stora succén som kungens sidekick

LÄS MER: Första bilderna: Kungliga comebacken för prinsessan Sofia