Därför måste Victoria sätta stopp: "Det här har aldrig hänt förut"

Kronprinsessan Victoria vid Nationella cancerstrategin på Karolinska Institutet.

Kronprinsessan Victoria har haft en lugn februari. Men det finns en naturlig förklaring till detta.

Januari var en ovanligt händelselös månad för den svenska kungafamiljen. De officiella aktiviteterna var relativt få och ganska utspridda. Kronprinsessan Victoria hade flest officiella plikter av alla monarker med sina elva arbetsdagar – på 31 dagar.

Februari går i samma linje för Victorias del. I februari-bladet på den kungliga kalendern har Victoria sju punkter. Hon ska exempelvis på en lunch med före detta utrikesministern Margot Wallström och ha ett kungligt sammanträde på Slottet med anledning av Brexit-härvan i Storbritannien.

Kronprinsessan Victoria har få plikter

Victoria på Haga Slott.

Victoria på Haga Slott.

Ellen Myrgård Lindén är hovreporter på Svensk Dam och har bevakat flera av Victorias officiella besök. Hon anar en tydlig tanke bakom vår framtida drottnings schemaläggning.

– Det är tydligt att kronprinsessan vill ha en lugnare månad för att få mer tid för barnen. Prinsessan Estelle är ettagluttare på Campus Manilla och har sportlov nästa vecka precis som alla andra skolbarn i Stockholm. Då vill Victoria se till att hennes kungliga kalender är rensad, säger Ellen.

– Sådan här lugn februari har vi nog aldrig haft tidigare.

“Hon är väldigt arbetsam”

Men detta betyder inte att Victoria är lat eller obrydd kring sina plikter. Tvärtom, menar Ellen.

– Victoria är väldigt arbetsam. Hon är också bra på att portionera ut sina uppdrag. Hon är också väldigt påläst inför varje nytt uppdrag, och mycket av den researchen kan göras på Slottet eller hemma på Haga. Allt för att hon ska vara ifrån barnen så lite som möjligt, säger Ellen.