Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför reser Victoria utan Daniel – egentliga orsaken sprids i utlandet

25 apr, 2023, 12:00 

Därför får prins Daniel inte följa med kronprinsessan Victoria.

Annons

Förberedelserna är i full gång, Londons gator stålsätter sig för det historiska firandet och britterna gör sig redo för att fira kung Charles kröning som äger rum den 6 maj.

Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kampBrand logo
Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kamp

Charles har valt ut sin signaturrätt, en så kallad kröningsquiche, och rätten har redan lyckats leda till en stor debatt. Tom Parker Bowles, son till drottning Camilla och styvson till Charles, har ratat rätten.

– En förskräcklig rätt. Det som under 1950-talet var riktigt tilltalande och förmodligen ganska exotiskt är riktigt vidrigt med moderna mått mätt, säger Tom Parker Bowles i podden.

Annons
London inför kung Charles kröning
London förbereder för kung Charles kröning.

Victorias och Daniels beteende sticker ut

Svensk Damtidning har tidigare avslöjat att det blir kungen och kronprinsessan Victoria som kommer att åka till London, medan drottning Silvia stannar kvar hemma i Sverige.

– Konungen och Kronprinsessan närvarar vid kröningen av Konung Charles III samt Drottning Camilla, säger hovet.

Från norskt håll är det kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit som kommer närvara vid kröningen. Från Danmark är det kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

Annons

Med andra ord är Sverige det enda land som väljer att skicka sin statschef för att representera sitt land.

”Finns bara plats för två”

Nu har beslutet även uppmärksammats av norska Se och Hör. Enligt kungaexperten Caroline Vagle finns det en tydlig förklaring till varför kung Harald och drottning Sonja inte följer med till London.

– Jag har förstått det så att det bara finns plats för två från varje land under själva kröningen. Därför är det uteslutet att alla fyra kan lämna.

Annons

– I Norge har kungafamiljen valt att göra som traditionen föreskrivit tidigare. Nämligen att monarken inte representerar vid sådana ceremonier, utan att tronföljaren och hennes partner går, säger Caroline Vagle.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria reser till London med kungen.

Foto: TT

Annons