Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Besked från hovet: Victoria tar drottning Silvias plats vid kröningen i London!

11 apr, 2023, 10:11 
Kronprinsessan Victoria och kung Charles
Hovet bekräftar för Svensk Dam.
Annons

Bara 25 dagar kvar tills 74-årige Charles kröns till kung, med drottning Camilla vid sin sida – och nu står det klart att gästlistan till kröningen är en kunglig skräll.

Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!Brand logo
Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!

Det blir kronprinsessan Victoria, 45, som åker till London tillsammmans med kungen, 76, för att vara med denna historiska dag: Den första brittiska kröningen på hela 70 år.

Hovet bekräftar för Svensk Dam att Victoria tar sin mammas plats i Westminster Abbey i London: Drottning Silvia, 79, stannar hemma:

Far och dotter – snart får vi se dem tillsammans vid årets största kungliga händelse.

– Konungen och Kronprinsessan närvarar vid kröningen av Konung Charles III samt Drottning Camilla.

Annons

Kungligheter från hela Europa kommer att sitta på hedersplats under den timslånga ceremonin – men gästlistan blir alltså inte som förväntat.

Det är inte heller alltid givet att andra regenter närvarar vid en kröning. Detta eftersom allt ljus ska få falla på dagens huvudperson, den nykrönte kungen. En sorts kunglig artighetsgest alltså.

Årets hetaste inbjudningskort!

Exakt så såg det också ut när drottning Elizabeth kröntes 1953:

Då skickade kungahusen inte monarken med respektive. Utan familjemedlemmar längre ner på rangskalan. Vilket betydde att det inte var Sveriges kung Gustaf VI Adolf som var på plats i Westminster Abbey den gången – utan hans son prins Bertil!

Annons

Från Norge åkte kronprins Olav, medan hans pappa kung Haakon stannade hemma. Och Danmark representerades oväntat nog av den anonyme prins Axel.

Drottning Elizabeths kröning 1953
Drottning Elizabeth minuterna efter sin kröning 1953.

Och nu upprepar sig historien.

Det japanska hovet bekräftar att man inte skickar kejsar Naruhito, utan hans bror kronprins Fumihito med fru, kronprinsessan Kiko.

Samtidigt: När kejsar Naruhito själv kröntes i Tokyo 2019 var det lite olika hur kungahusen gjorde: Några skickade regenten, andra tronföljaren. Och från Sverige åkte både kungen och kronprinsessan Victoria, medan drottning Silvia även den gången stannade hemma.

Kung Charles – på väg mot den största dagen i sitt 74-åriga liv.

De kungliga gästerna vid kung Charles kröning

Nu, knappt fyra veckor innan dagen D, så står det dock klart att Monacos statschef furst Albert var lite väl optimistisk: Han hade tänkt ta med både fru och barn – de 8-åriga tvillingarna prins Jacques och prinsessan Gabriella – det sa han glatt till tidningen People.

Annons

Men nu visar det sig inte oväntat att familjen fått styra om resplanerna: Barnen blir kvar hemma.

Brittiska hovet är dessutom extremt sparsmakade med gästlistan: Trots att det väntas 2 000 gäster så är det bara ett noga utvalt sällskap kungliga gäster som kan räkna med en plats.

Kröningskyrkan: Westminster Abbey i London
Kröningskyrkan: Westminster Abbey i London. Och utanför har förberedelserna redan börjat.

Foto: TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna.

Annons