Därför stoppades prinsessan Madeleine från att bära drömsmycket – hovets beslut

03 feb, 2023, 14:00 
Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine blev stoppad från att bära smycket hon drömt om så länge.
Annons
Otrohetsskandalen del 1: Kärlekslyckan
Otrohetsskandalen del 1: Kärlekslyckan

Våren 2010 kom nyheten som skakade om Sverige och anla en mörk ton inför sommaren. Prinsessan Madeleine, då 28 år, och Jonas Bergström, då 31, hade valt att bryta sin förlovning. Paret hade då varit tillsammans i åtta år.

”De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll”, skrev Kungahuset i ett kort pressmeddelande.

Därför stoppades prinsessan Madeleine från att bära drömsmycket

Vid tidpunkten hade paret inte varit förlovade i ens ett år. Frieriet skedde den 12 juni 2009 under en resa till Capri. Jonas passade på i närheten av den svenske läkaren Axel Munthes villa San Michele.

I augusti samma år kallade kungafamiljen till presskonferens på Öland. Madeleine och Jonas var redo att presentera sig som förlovade.

Annons

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som självfallet var på plats, berättar om ögonblicket i ett avsnitt av vår populära serie Svensk Dam Förklarar.

– All Sveriges medieelit kastade sig ner till Öland. Jag tror att jag aldrig sett Madeleine så lycklig som där och då. Aldrig någonsin. Faktiskt. Om jag ska vara ärlig. Hon verkligen höll fram ringen så här för alla, säger Johan i programmet.

Här är förklaringen

Det var en speciell dag för Madeleine på många sätt. Enligt prinsessan själv hade traditionen stoppat henne från att ha på sig förlovningsringen innan mötet med pressen på Öland. Kungafamiljen var troligen rädda för att ringen skulle avslöja förlovningen i förtid.

Prinsessan Madeleine
Vilken underbar ring!

Förlovningsringen var i vitt guld och rymde en stor och flera små briljanter.

– Det här är första dagen jag får bära den här, så ni kan ju tänka er hur jag längtat efter att få träffa er, sa Madeleine under presskonferensen.

Annons

Och det var ingen överdrift från Johans sida: det fullkomligen strålade om Madeleine den dagen. Då hade hon självfallet ingen aning om att kärlekssagan skulle sluta i sorg längre fram i tiden.

– Vi är otroligt lyckliga över att få stå här idag. Och som ni vet så har vi förlovat oss, sa Madeleine då.

Annons