Därför tackade Victoria och Daniel nej till drömhuset

Kronprinsessan Victoria Villa Beylon

Ett rosa 1700-talshus med elva rum och kungliga anor. Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel tackade nej.

Detta är drömhuset som var vikt åt kronprinsessan Victoria och prins Daniel – och där kungen och drottning Silvia hade sin förlovningslunch 1976.

Villa Beylon ligger i Ulriksdals slottspark, en rosa 1700-talsidyll med mycket kungliga anor. Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson flyttade in som nygifta sensommaren 1974 och de bodde kvar i 32 år, innan de med visst vemod lämnade Villa Beylon 2006 och flyttade till den våning i hovets hus vid Slottsbacken i Stockholm där de bor än i dag.

– Det är möjligt att vi kommer sakna Villa Beylon, sa Tord Magnuson då.

– Men två personer i ett stort hus, det blev väl tyst i längden.

Gustaf Magnuson Oscar Magnuson Victor Magnuson Villa Beylon 2006

Prinsessan Christinas söner Gustaf, Oscar och Victor Magnuson utanför Villa Beylon 2006, när familjen satte punkt för sin 32 år långa epok i Ulriksdals slottspark.

Och det var i samband med detta som kronprinsessan Victoria och prins Daniels namn dök upp. Det här var ju några år innan de förlovade sig, men planerna på ett gemensamt liv fanns där, dock inte något givet hus där de kunde bo.

Elva rum stora Villa Beylon i Ulriksdals slottspark, en kort promenad från själva slottet, blev ett av de glödheta alternativen: En rosa idyll från 1802 med två flyglar och 400 kvadratmeter bostadsyta. Sitt namn har det fått efter en av Gustaf III:s hovmän som fick tomten i gåva av kungen år 1772.

LÄS OCKSÅ: Se bilderna inifrån kungaparets privata våning på Drottningholm

Villa Beylon

Villa Beylon, som kunde blivit Victorias och Daniels. Statens Fastighetsverk äger huset och kungen har dispositionsrätten.

Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick ett ännu bättre erbjudande, som alla vet, och flyttade till Haga slott. Det öppnade för prinsessan Madeleine, som under en period var intresserad av Villa Beylon, och därmed påtänkt som hyresgäst. Drottning Silvia deltog också i de diskussionerna, men Madeleine valde till slut att flytta till en våning på Kungliga Hovstallet i stället.

Kronprinsessan Victoria Prins Oscar Prinsessan Estelle Prins Daniel

För det här gänget blev det Haga i stället.

Villa Beylon kom att stå tom i hela åtta år och Victoria och Daniel kan nog känna sig lättade att de slapp den utdragna mardrömsrenoveringen: Prinsessan Christinas tidigare hem fick saneras från både svamp och radon.

Till slut blev det kronprinsessparets vänner, Michael Storåkers, 48 (som driver stockholmsgalleriet CF Hill), och hans fru Alexandra, 45, som 2014 flyttade in med sina barn. Månadshyran var då 42 000 kronor i månaden, enligt det hyreskontrakt som Realtid.se tog del av.

Michael Storåkers Alexandra Storåkers

Michael och Alexandra Storåkers som bor i Villa Beylon i dag.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Carl Philip och Sofia på Villa Solbacken!

LÄS OCKSÅ: Bilderna inifrån kungafamiljens lyxhus visar sanningen

LÄS OCKSÅ: Det kungliga släkthuset – som kungafamiljen övergav

Foto: TT, Charles Hammarsten.