Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför tackade Victoria och Daniel nej till drömhuset

26 jan, 2021, 20:00 
Kronprinsessan Victoria Villa Beylon
Ett rosa 1700-talshus med elva rum och kungliga anor. Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel tackade nej.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Detta är drömhuset som var vikt åt kronprinsessan Victoria och prins Daniel – och där kungen och drottning Silvia hade sin förlovningslunch 1976.

Villa Beylon ligger i Ulriksdals slottspark, en rosa 1700-talsidyll med mycket kungliga anor. Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson flyttade in som nygifta sensommaren 1974 och de bodde kvar i 32 år, innan de med visst vemod lämnade Villa Beylon 2006 och flyttade till den våning i hovets hus vid Slottsbacken i Stockholm där de bor än i dag.

– Det är möjligt att vi kommer sakna Villa Beylon, sa Tord Magnuson då.

– Men två personer i ett stort hus, det blev väl tyst i längden.

Gustaf Magnuson Oscar Magnuson Victor Magnuson Villa Beylon 2006
Prinsessan Christinas söner Gustaf, Oscar och Victor Magnuson utanför Villa Beylon 2006, när familjen satte punkt för sin 32 år långa epok i Ulriksdals slottspark.

Och det var i samband med detta som kronprinsessan Victoria och prins Daniels namn dök upp. Det här var ju några år innan de förlovade sig, men planerna på ett gemensamt liv fanns där, dock inte något givet hus där de kunde bo.

Annons

Elva rum stora Villa Beylon i Ulriksdals slottspark, en kort promenad från själva slottet, blev ett av de glödheta alternativen: En rosa idyll från 1802 med två flyglar och 400 kvadratmeter bostadsyta. Sitt namn har det fått efter en av Gustaf III:s hovmän som fick tomten i gåva av kungen år 1772.

Villa Beylon
Villa Beylon, som kunde blivit Victorias och Daniels. Statens Fastighetsverk äger huset och kungen har dispositionsrätten.

Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick ett ännu bättre erbjudande, som alla vet, och flyttade till Haga slott. Det öppnade för prinsessan Madeleine, som under en period var intresserad av Villa Beylon, och därmed påtänkt som hyresgäst. Drottning Silvia deltog också i de diskussionerna, men Madeleine valde till slut att flytta till en våning på Kungliga Hovstallet i stället.

Annons
Kronprinsessan Victoria Prins Oscar Prinsessan Estelle Prins Daniel
För det här gänget blev det Haga i stället.

Villa Beylon kom att stå tom i hela åtta år och Victoria och Daniel kan nog känna sig lättade att de slapp den utdragna mardrömsrenoveringen: Prinsessan Christinas tidigare hem fick saneras från både svamp och radon.

Till slut blev det kronprinsessparets vänner, Michael Storåkers, 48 (som driver stockholmsgalleriet CF Hill), och hans fru Alexandra, 45, som 2014 flyttade in med sina barn. Månadshyran var då 42 000 kronor i månaden, enligt det hyreskontrakt som Realtid.se tog del av.

Michael Storåkers Alexandra Storåkers
Michael och Alexandra Storåkers som bor i Villa Beylon i dag.

Foto: TT, Charles Hammarsten.

Annons