Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför väntade Kate med att berätta om cancerdiagnosen – trots alla rykten

23 mar, 2024, 17:00 
Här är förklaringen.
Annons

Under fredagskvällen släppte Kensington Palace ett klipp på prinsessan Kate, som gav en hälsouppdatering efter de senaste veckornas ryktesspridning. I videon berättade Kate att hon har cancer, och att hon redan påbörjat cellgiftsbehandlingar.

Här är brittiska mediers svar på varför hon inte berättade det tidigare.

Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”Brand logo
Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”

Tvingas be om ursäkt efter orden om prinsessan Kate

Nu vet vi alltså förklaringen bakom Kates frånvaro. I uttalandet berättade prinsessan att hon genomförde bukoperationen som planerat, och att det då inte upptäckts någon cancer.

– Operationen gick bra, men i undersökningar efter operationen upptäckte man cancer, berättade Kate.

Beskedet slog ned som en bomb, och familjemedlemmar och makthavare skickade sitt stöd och kärlek till Kate.

Annons

Skådespelaren Blake Lively tvingades också be om ursäkt, efter att hon skojat om Kates Photoshop-miss under hennes frånvaro. I ett inlägg på Instagram skrev hon att hon känner sig "förkrossad" över nyheterna om Kate.

Därför berättade inte Kate om cancerdiagnosen

Kates mod att tala öppet om sin diagnos tystade alla konspirationsteorier och rykten en gång för alla. Och visst gick det att ana en viss ånger på sociala medier, när sanningen kom fram.

Innan dess har hovet också sågats för sitt hemlighetsmakeri. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tycker deras hantering har varit rimlig:

– Tidigare har jag varit ganska kritisk till varför man har mörkat. Nu har det visat sig att det är ganska allvarligt, så med facit i hand är den tidigare tystnaden helt förståelig, säger han till GP.

– Det handlar om en av världens största kungligheter, den blivande drottningen. Det är självklart att man inte basunerar ut det hur som helst,

Annons

Men varför valde Kate att träda fram precis nu? Enligt brittiska Daily Mail har parets barn Louis, George och Charlotte nu påskledigt från skolan, och kommer vara hemma ett par veckor.

Man menar att Kate och William således väntade med att ge beskedet, så barnen slapp få frågor om det i skolan.

– Det har tagit oss tid att förklara allting för George, Charlotte och Louis på ett sätt som är lämpligt för dem, och för att försäkra för dem att jag kommer bli okej, berättade Kate i videon som hovet släppte.

Prins George, prins Louis och prinsessan Charlotte
Prins George, prins Louis och prinsessan CharlotteShutterstock

Foto: TT/Kensington Palace

Annons