Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför vill inte kungens syster Désirée, 84, vara prinsessa – okända förmögenheten på 50 miljoner

23 dec, 2022, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-7019163?imageId=7019163&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Ola Brising
Prinsessan Désirée
Hon är prinsessa och god för långt över 50 miljoner kronor, men egentligen inte ens rojalist. Tvärtom tycker Desirée det är principiellt fel att rida på sitt ursprung.
Annons
Daniels kärleksgest till Victoria – se filmen!Brand logo
Daniels kärleksgest till Victoria – se filmen!

Prinsessan Desirée, 84, är sedan länge den minst kända och mest reserverade av de så kallade Hagasessorna, kung Carl XVI Gustafs, 76, fyra storasystrar som allesammans växte upp på Haga slott. Sessorna var en sorts barnstjärnor och stilförebilder för så gott som alla unga flickor i Sverige på 1940-talet och tonårstjejer på 50-talet.

Som liten kallades Desirée för Hé och hon var olik sina systrar, inte alls utåtriktad utan tystlåten och kunde helt försvinna in i sin egen drömvärld när hon lekte. Detta var något sessornas gamla barnsköterska Nenne Björnberg gav en färgstark beskrivning av i ”Dagbok från Haga” redan 1977. Nenne skrev:

Prinsessan Désirée har alltid gått sin egen väg.

”Désirée var som sagan själv, full av fantasier och funderingar, drömmande, humoristisk och lekfull. På något sätt tyckte man att Désirée stod med ena foten i en värld bortom den vanliga, dit ingen annan hade tillträde.”

Annons

Sin utbildning fick prinsessan i Franska skolan i Stockholm. Därefter läste hon språk i Schweiz. Hon var aldrig intresserad av att leva på sin kungliga börd, utan utbildade sig även till barnträdgårdslärarinna och läste textilteknik på Konstfack i Stockholm.

Desirées första stora kärlek var kungavännen Noppe Lewenhaupts storebror Greger ”Teddy” Lewenhaupt. Tragiskt nog omkom Teddy 22 år gammal i en dramatisk skidolycka 1960 och prinsessan var utom sig av förtvivlan. Ung och energisk som hon var lyckades Desirée dock relativt snabbt komma över förlusten, för redan något år senare mötte hon sin framtida make, friherre Niclas Silfverschiöld från slottet Koberg, som också skulle komma att bli far till hennes barn Carl, 57, Christina, 56, och Helene, 54. De gifte sig sommaren 1964 i Storkyrkan och Desirée bar samma brudklänning som storasyster Birgitta gjort två år tidigare.

Désirée ville avsäga sig prinsesstiteln – men fick nej

Ganska omgående efter bröllopet ville Desirée avsäga prinsesstiteln eftersom hon gift sig med en icke-kunglig. Men farfar Gustaf VI Adolf insisterade på att hon skulle behålla den. Med största sannolikhet var den gamle kungen van vid banbarnets rebelliska okonventionella nycker, för bara en kort tid tidigare hade prinsessan, då han frågat vad hon önskat sig i bröllopspresent, svarat:

Annons

– Jag vill inte ha något smycke. Jag önskar mig en traktor, den behöver Niclas i lantbruket.

Några år efter att hon gift sig förklarade också Desirée, i en av få längre intervjuer hon ställt upp på de senaste 60 åren, att hon egentligen inte ens är rojalist:

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsess-skap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap.

Detta kan också vara en stor anledning till att hon genom åren stått kungen nära. För kungen ville ju inte heller bli kung när han var barn. Han älskade maskiner, ville helst av allt bli grävmaskinist, och ska till exempel vid ett tillfälle då en annan av Hagasessorna, prinsessan Christina, påpekade för honom att han skulle bli kung när han blev stor, ha blivit så arg att han slog henne hårt i magen och skrek:

– Jag ska inte bli kung! Jag ska bli arbetare!

Annons

Precis som kungen har prinsessan Desirée, trots sina många utbildningar, aldrig haft något vanligt jobb. Varje år under jaktsäsongen brukar kungen hälsa på henne i Kobergs slott då han också jagar på hennes ägor runt Koberg. På kvällarna sitter de och pratar länge och utbyter recept. Desirée brukar då bjuda på sin specialitet: rabarberpaj med hemodlad rabarber plockad i slottsträdgården.

Sorgen efter maken Niclas

Numera är Desirée både farmor och mormor till sammanlagt fyra barnbarn. Maken Niclas gick bort våren 2017, men hon är inte ensam på Koberg, utan sonen Carl bor också där och hjälper till att ta hand om ägorna. Det går ingen ekonomisk nöd på prinsessan som efter makens död är god för drygt 50 miljoner kronor och dessutom äger ett lyxigt sommarhus på Mallorca vilket är värt över två miljoner kronor.

Foto: TT

Annons