Därför visar sig inte prinsessan Sofia – efter gravidbeskedet

Prinsessan Sofia gravid

Vi har inte sett en skymt av prinsessan Sofia på mer än sex veckor – men det finns en anledning.
Prinsessan Sofia avslöjar detaljerna om jobbet på Sophiahemmet!
Slå på ljud

Veckan före jul såg vi prinsessan Sofia på Svenska Hjältar-galan, och några dagar tidigare kom adventshälsningen från familjen på Villa Solbacken. Men sedan dess har Sofia inte visat sig offentligt, och anledningen till att hon ligger lågt just nu är förstås enkel: Hon är gravid i sjunde månaden – och att som prinsessan Sofia vänta barn mitt i pandemin har sina speciella utmaningar. Särskilt som hon ju drabbades av Covid-19 i slutet av november.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det studier som visar att gravida kvinnor har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. Men för Sofia ska allting ha gått bra och hon och prins Carl Philip klarade sig undan hyfsat lindrigt.

Sofia Carl Philip hus Villa Solbacken

Villa Solbacken.

Men det ligger ändå nära till hands att allt detta innebar en extra stress för prinsessan Sofia, som fick isolera sig hemma på Villa Solbacken. Och även nu när hon har antikroppar behöver hon generellt vara extra försiktig och undvika luftvägsinfektioner.

Prinsessan Sofia Prins Carl Philip

Detta är ju tredje gången som prinsessan Sofia väntar barn, men den här graviditeten har blivit annorlunda, på grund av pandemin.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten i sina råd om Covid-19 för kvinnor som väntar barn: ”Det är dessutom viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan. Vi rekommenderar därför att gravida kvinnor är extra försiktiga och noggrant följer våra allmänna råd under hela graviditeten och särskilt inför förlossningen.”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia: ”Då kommer babyn”

Prinsessan Sofia Prins Carl Philip

I månadsskiftet mars-april är det dags!

– Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj, säger prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

LÄS OCKSÅ: Se bilderna! Hemma hos Carl Philip och Sofia på Villa Solbacken

LÄS OCKSÅ: Den nakna sanningen! Så långa – och korta – är kungligheterna

Foto: TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna.